Gürer, “AKP Ä°ktidarları Döneminde Tarımın Yapısal Sorunları Arttı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla, tarımsal kuraklığın izlenmesi ve tarımsal araştırma merkezlerinin sayısıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e bir soru önergesi sundu. Gürer, AKP iktidarları döneminde tarımın yapısal sorunlarının arttığını belirterek, özellikle çiftçi sayısındaki düşüş ve tarım arazilerinin azalması gibi sorunlara vurgu yaptı. Aynı zamanda, düşük alım politikalarının çiftçilerin ürünlerinin hak ettiği değeri bulmasına engel olduğunu ifade etti.

Gürer, küresel iklim değişikliğinin bu yıl üretim üzerinde ciddi etkiler yarattığını ve mevsimsel sapmaların bazı bölgelerde bir aya kadar uzadığını belirtti. Bu durumun, erken hasat edilen ürünlerle kışlık ürünlerin yetişme dönemlerinin iç içe geçmesine ve ürün kalitesinde sorunlara yol açtığını vurguladı. Akdeniz sineği, beyaz sinek, domates güvesi ve süne gibi zararlıların artış göstermesi nedeniyle çiftçilerin maliyetlerinin yükseldiğini ve verim kayıpları yaşandığını belirtti. Gürer, özellikle Akdeniz sineğinin Niğde’de önemli ürün kayıplarına neden olduğuna dikkat çekti ve bu zararlılara karşı etkili bir tarım ilacı olmamasının, çiftçilerin sorunlarını büyüttüğünü söyledi.

Bunun yanı sıra, Gürer AKP döneminde tarım sektöründe yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını ve çiftçilerin refahının gözetilmediğini savundu. Özellikle su kaynaklarının tükenmesi, sularda kirlilik ve yanlış sulama yöntemlerinin devam etmesi gibi sorunların giderilmesi gerektiğini belirtti. Gürer, modern sulama yöntemlerine hızla geçilmesinin ve yağmur sularından daha fazla fayda sağlanacak projelerin geliştirilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti.

Gürer ayrıca, Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) kapsamında Türkiye genelinde kaç tarımsal meteoroloji istasyonunun bulunduğunu ve son 8 yılda açılan tarımsal araştırma merkezlerinin sayısını da sordu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TARBİL kapsamında Türkiye genelinde 440 tarımsal fenolojik ve meteorolojik gözlem istasyonu bulunduğunu ve TÜBİTAK ile yeni geliştirme çalışmalarının planlandığını yanıtladı.

Gürer, bakanlığın çalışmalarını artırması gerektiğini ve sorunların çözümünde daha proaktif politikalar ve planlamalar yapılmasının önemini vurguladı.

  • NHY / ANKA