Erdal Atabek Vefat Etti

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Erdal atabek vefat etti.

Erdal Atabek, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 94 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Erdal Atabek, Adapazarı’nda 1930 yılında öğretmen bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğu Marmara bölgesi ilçelerinde babasının başöğretmen olarak görev yaptığı okullarda geçmiştir. 1948 yılında Gaziosmanpaşa Ortaokulu’ndan sonra Kabataş Erkek Lisesi’ni birincilikle bitirmiştir. 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirmiş ve hekim olarak  meslek yaşamına başlamıştır.

Dr. Erdal Atabek, İÜ Tıp Fakültesi’nde fizyoloji enstitüsü asistanlığı, iç hastalıkları uzmanlığı, psikosomatik hastalıklar uzmanlığı yaptı.

1965 yılında ilk yazısının Milliyet Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından, 1966 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde düzenli olarak yazıları yayınlamaya başladı.

Erdal Atabek, tıp alanındaki mesleki kariyerinin yanı sıra Türk Tabipleri Birliği Başkanlığı (1965), Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü (1975), Sosyal Güvenlik Bakanlığı İlk Müsteşarlığı (1976), Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde ’İletişim Eğitmenliği’ (1994) yaptı.

Atabek, 1972 yılında Barış Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. 12 Eylül döneminde Barış Derneği davasından üç yıl cezaevinde kaldı. Dava 1991’de beraat ile sonuçlandı.

Dr. Erdal Atabek’in 1985-2005 yılları arasında yayınlanan kitaplarından bazıları şöyle:

Alkol ve İnsan, İnsan Sıcağı, Sözüm Sanadır, Kışkırtılmış Erkeklik-Bastırılmış Kadınlık, Kuşatılmış Gençlik, Gençlik Duvarları Yıkıyor, Kırmızı Işıkta Yürümek, Cinsellikten İkmale Kalmak, Kendi Yurdunda Sürgünsün, Belki de Sensin, Hayatımız ve Değerlerimiz, Bizim Duygusal Zekamız, Çocuklar Büyükler ve Tavşanlar, Erken Büyüyen Çocuklar, Modern Dünyada Değişen Değerler, Gençlik ve Sıpa Koleje Gidiyor (Mizah).

Cumhuriyet Gazetesi’nde yazılarına devam eden Atabek, ofisinde “aile ve gençlik danışmanlığı”nın yanı sıra ve yurt içi ve dışında konferanslarını ve özel seminer çalışmalarını sürdürmekteydi.

Özel’den paylaşım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel sosylal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “TTB Başkanlığı, SSK Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulunmuş bir Cumhuriyet aydınını, Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Atabek’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” diye yazdı.