Meral Danış BeÅŸtaÅŸ: “9. Yargı Paketi Ä°yi Niyetli DeÄŸil”

Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi Erzurum Milletvekili Meral Danış BeÅŸtaÅŸ, “9. Yargı Paketi” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hâlâ 8. Yargı Paketi’nin yarattığı hukuksuzluklar tartışılırken etki ajanlığını gündeme getirmek iyi niyetli deÄŸildir” dedi. BeÅŸtaÅŸ, Meclis’te düzenlediÄŸi basın toplantısında, “9. Yargı Paketi”ni kapsamlı bir ÅŸekilde deÄŸerlendirdi.

Kadınların Soyadı Kullanımı ve Anayasa Mahkemesi Kararı

BeÅŸtaÅŸ, düzenlemenin kadınların kendi soyadlarını tek başına kullanamayacaklarını öngördüğünü belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da kullanabileceÄŸine yönelik kararını hatırlattı. BeÅŸtaÅŸ, “Bu düzenleme, kadının kazanımlarını yok etme amacı taşıyor” dedi. Gerekçede, çocukların anne ve babalarının soy isimlerinin farklı olmasından etkilenebileceÄŸinin belirtildiÄŸini ifade eden BeÅŸtaÅŸ, “Çocuklar, anne babalarının tutuklanmasından etkilenmiyor mu? Çocuklar, babalarının annelerine ÅŸiddet uygulaması halinde etkilenmiyor mu? Bu listeyi uzatabiliriz; bu sadece bir bahane. Onlar açısından önemli konu; kadınların kazanımlarını yok etmek” diye konuÅŸtu.

Terörist Değilsen Ajansın

BeÅŸtaÅŸ, “etki ajanlığı” konusuna da deÄŸinerek, “Türkiye’de herkes bir gün terörist olabilir. Åžimdi de etki ajanlığıyla terörist olmayanların herhalde üçte ikisi ajan olarak nitelendirilecek. Ãœlkede ajandan ve teröristten geçilmeyecek” deÄŸerlendirmesinde bulundu. Her yargı paketinin özgürlüklerin, insan haklarının ve hukukun üstüne beton döktüğünü vurgulayan BeÅŸtaÅŸ, “Hâlâ 8. Yargı Paketi’nin yarattığı hukuksuzluklar tartışılırken etki ajanlığını gündeme getirmek iyi niyetli deÄŸildir” ifadelerini kullandı.

BeÅŸtaÅŸ, Türk Ceza Kanunu’nun 339’uncu maddesine “diÄŸer faaliyetler” baÅŸlığıyla yapılan eklemeyle yeni bir suç tipinin ihdas edildiÄŸini belirtti. “Bu deÄŸiÅŸiklikle halkı susturmanın yeni yöntemleri deneniyor. Bu da yeni bir susturma yöntemi. Yeni cezalar merkezi oluÅŸturuluyor” yorumunu yaptı. BeÅŸtaÅŸ, bu düzenlemenin özgürlükleri kısıtladığını ve hukukun üstünlüğünü zedelediÄŸini vurguladı.

NHY / AA