Karl Marx’ın “Das Kapital” Ä°lk Baskısı Hamburg’da Açık Artırmaya Çıkıyor

Karl Marx’ın “Das Kapital” adlı eserinin nadir bulunan ilk baskısı, 27 Mayıs’ta Ketterer Müzayede Evi’nde açık artırmaya çıkarılacak. Bu önemli eserin tahmini fiyatı 120.000 Euro.

“Das Kapital” adlı eser, Hamburg-St. Georg’dan dünyaya yayıldı. 1867’de burada ilk kez basılan kitap, ÅŸimdi Ketterer Müzayede Evi’nde yıllık müzayedenin en deÄŸerli parçası olarak yerini alıyor. Kitap uzmanı Christiane Hottenbacher, “Das Kapital”i müzayedenin en pahalı kitabı olarak nitelendiriyor ve bu günün onlar için ne kadar önemli olduÄŸunu vurguluyor.

Hottenbacher, kitabı gösterirken: sade bir kırmızı deri cilt, süslemelerden uzak – dünya üzerinde büyük etkisi olan bir kitap. Uzman Enno Nagel ile birlikte, kitabın korunmuÅŸluÄŸunu dikkatle inceliyorlar, ikisi de beyaz eldivenler giyiyor. Karl Marx’ın 1867 tarihli “Das Kapital”i, etkisi bakımından sıklıkla Ä°ncil ile karşılaÅŸtırılıyor. Nagel, “Dünya tarihini gerçekten büyük ölçüde etkileyen kitaplardan biridir,” diyor.

Bu kitap, on yılı aÅŸkın süredir Dünya Kültür Mirası olarak kabul ediliyor. Alman filozof Karl Marx, Londra’daki sürgününde en önemli metnini yazdı ve bu metinde sınıfsız bir toplum çaÄŸrısında bulundu. Tam da ticaret kenti Hamburg’da Marx, Otto Meissner adında bir yayınevi buldu ve Meissner, kitabın dünya çapında yayılmasını saÄŸladı.

Bu ilk baskıyı özel kılan bir diÄŸer unsur ise Karl Marx’ın, kitabı dostu Wilhelm Strohn’a ithaf etmiÅŸ olması. Strohn, Marx’ı yayınevi ile tanıştıran kiÅŸiydi. Nagel, ince bir el yazısıyla yazılmış ithafı büyüteçle dikkatle gösteriyor: “Sevgili Wilhelm Strohn’a. Londra, 18 Eylül 1867, Karl Marx.” Kitabın sayfaları oldukça temiz, bazıları hala yapışık – bu da kitabın çok az okunduÄŸunu gösteriyor.

“Das Kapital”, dünya edebiyatının en az okunan klasiklerinden biri olarak kabul edilir ve bu örnek, 150 yıldan fazla bir süre Strohn ailesinin elinde kalmıştır. Bu nadir kitap, sadece Çin gibi komünist ülkelerde deÄŸil, tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Nagel, “Kapitalist Amerika’da bile, belki de özellikle orada, ‘Das Kapital’ büyük bir saygınlık kazanmış durumda,” diyor.

“Marx’ın Ä°ncil’i” için bir lüks araba fiyatına eÅŸdeÄŸer bir meblaÄŸ ödenecek olması da tarihin ironisi olarak görülüyor. Hottenbacher da bu durumu doÄŸruluyor: “Karl Marx, bu duruma şüphesiz gülümserdi,” diyor Nagel. Åžimdi Karl Marx’ın eseri açık artırmaya çıkacak. Kitaba kim, ne kadar teklif verecek, tamamen “kapital” meselesi. Kitap okunacak mı, bu da baÅŸka bir soru. 27 Mayıs’taki müzayedeye kadar, Ketterer Müzayede Evi’nde “Das Kapital”i görmek isteyenler için önceden randevu almak gerekiyor.

NHY/ ndr.de – von Peter Helling