Tayland ve Vietnam dahil olmak üzere Güneydoğu Asya’daki birçok ülke haftalardır aşırı sıcak dalgasından muzdarip. Tayland’da geçen yıl aşırı sıcaklar nedeniyle 37 kişi ölürken, bu yıl ocak ayından bu yana ölenlerin sayısı 61’i buldu.
Tayland Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, ülkeyi haftalardır etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle yılbaşından bu yana en az 61 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Nisan ayında neredeyse bir hafta boyunca Bangkok yetkilileri her gün aşırı sıcak uyarısında bulundu ve “hissedilen sıcaklık” zaman zaman 52°C’yi aştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının başından bu yana ülke genelinde 61 kişi güneş çarpması nedeniyle hayatını kaybederken, bu sayı 2023 yılının tamamında 37 idi.
Bakanlık, çoğunlukla tarım arazisi olan Tayland’ın kuzeydoğusunun en fazla ölümün görüldüğü yer olduğunu söyledi.
Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin daha sık, daha uzun ve daha yoğun sıcak hava dalgalarına yol açacağı konusunda sık sık uyarıda bulunuyor.
BM Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, El Nino hava olayı bu yılki olağanüstü sıcak hava dalgasına katkıda bulunurken, Asya da küresel ortalamadan daha hızlı ısınıyor.
Yağmur mevsiminin yavaş ilerlediği ülkede bu yıl sıcak ve kuru hava normalden daha uzun sürdü.
Bu hafta bazı bölgelerde patlak veren gök gürültülü fırtınalar sıcaklıkları düşürdü, ancak yetkililerin ani sel uyarısı yapmasına neden oldu.
Tayland, nisan ayında, Lampang eyaletinde 44,2°C’lik bir sıcaklık kaydederek, geçen yılın 44,6°C’lik ulusal rekoruna çok yaklaştı. (Ajans Bizim)