Elon Musk Uyumak İçin Medeniyetin Çöküşü Hakkında Yayınlar Dinliyor

Elon Musk, en büyük endişelerinden biri olmasına rağmen geceleri uyumasına yardımcı olması için medeniyetin çöküşüyle ilgili yayınları dinlediğini itiraf etti.

Milyarder Tesla patronu Los Angeles’ta düzenlenen Milken Küresel Konferansı’nda “Uykuya dalmak için medeniyetlerin çöküşüyle ilgili podcast’ler dinliyorum” dedi.

Musk’a geceleri kendisini neyin uyutmadığı sorulduÄŸunda, “Medeniyet riski taşıyan her ÅŸey” yanıtını verdi. Buna düşen doÄŸum oranları ve “Amerika’da ya da baÅŸka bir yerde demokrasinin temellerini sarsan her ÅŸey” ve “bizi liyakate dayalı bir sistemden uzaklaÅŸtıran her ÅŸey” de dahil.

Güney Afrika doÄŸumlu giriÅŸimci, yapay zeka, azalan doÄŸum oranları ya da “tek bir dünya hükümetinin” medeniyetin çöküşüne yol açabileceÄŸi teorisini uzun zamandır dile getirdiÄŸini söyledi.

Bunun dijital zekanın biyolojik beyinlerin yerini alması olabileceğini söyleyen Musk, medeniyetin ayakta kalabilmesi için insanların önemsiz hale gelmemek adına makinelerle birleşmek zorunda kalacağını da ifade etti.

2017’de Dubai’de düzenlenen bir zirvede “Zaman içinde biyolojik zeka ile dijital zekanın daha yakın bir ÅŸekilde birleÅŸtiÄŸini göreceÄŸimizi düşünüyorum. Bu daha çok bant geniÅŸliÄŸiyle, beyninizle dijital versiyonunuz arasındaki baÄŸlantının hızıyla, özellikle de çıktılarla ilgili” diye konuÅŸmuÅŸtu.

Bilgisayarların “saniyede bir trilyon bit” ile iletiÅŸim kurabildiÄŸini, insanların ise bir mobil cihazda yazarken saniyede sadece 10 bit civarında iletiÅŸim kurabildiÄŸini de belirtti.

Beyin implantı

Musk, teorisini hayata geçirmeye başladı bile. Ocak ayında, ilk insanın Neuralink şirketinden bir beyin implantı aldığını duyurdu.

Neuralink’e göre cihaz “bir kiÅŸinin sinirsel aktivitesini yorumlamak için tasarlandı, böylece sadece hareket etmeye niyet ederek bir bilgisayarı veya akıllı telefonu çalıştırabilir – kablo veya fiziksel hareket gerekmez”.

Neuralink, “insan kapasitesinin sınırlarını yeniden tanımlamayı” hedeflediÄŸini söylüyor ve katılımcı adaylarına “sadece sizin için deÄŸil, sayısız baÅŸkaları için de etkileÅŸim ve bağımsızlığın geleceÄŸini önemli ölçüde ÅŸekillendirebileceklerini” savunuyor.

Ocak ayında, beyn ve sinir sistemi arasındaki hücresel aktiviteye atıfta bulunarak “Ä°lk sonuçlar umut verici nöron baÅŸaklarının tespit edildiÄŸini gösteriyor” deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Musk, ayrıca “dünyadaki en zeki insandan daha zeki” olan “derin yapay zeka” korkusundan da bahsetti ve bunu “tehlikeli” bir durum olarak nitelendirdi.

2017’de “Beyne giden bazı yüksek bant geniÅŸlikli arayüzler, insan ve makine zekası arasında bir simbiyoz elde etmeye yardımcı olacak ve belki de kontrol sorununu ve kullanışlılık sorununu çözecek bir ÅŸey olacaktır” dedi.

xAI giriÅŸimini satın alan Musk, Pazartesi günü 2017’deki yorumlarını yineleyerek, yapay zekayı “insanlığa faydalı olacak ÅŸekilde” inÅŸa etmemizin “çok önemli” olduÄŸunu savundu.

Musk, “YZ’ye yalan söylemesi öğretilmemeli, doÄŸru olmayan ÅŸeyler söylemesi öğretilmemeli. Bu ÅŸeyler siyaseten yanlış olsa bile, yine de doÄŸru olduÄŸuna inandığı ÅŸeyleri söylemelidir” dedi. (Ajans Bizim)