Europol, Türkiye ve Avrupa’ya tonlarca kokain gönderen çeteyi çökertti

AB Polis TeÅŸkilatı Europol, Ekvador’dan muz yüklü konteynerler aracılığıyla Türkiye, Hollanda ve Belçika’ya tonlarca kokain gönderen bir suç örgütünü çökertti. Türkiye polisinin de destek verdiÄŸi operasyon kapsamında Türkiye, Hollanda, Belçika ve Arnavutluk’ta toplam 3 ton 200 kilo kokain ele geçirildi.

Europol’ün merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunuyor ve Ä°spanya’nın Marbella kentinde yaÅŸayan Arjantin asıllı bir Ä°talyan iÅŸ insanı hakkında bir soruÅŸturma baÅŸlattı. SoruÅŸturma, Ekvador’da yaÅŸayan bir Arnavut vatandaşı ile iÅŸ iliÅŸkisi saptanan bu kiÅŸinin, suç faaliyetlerini ve mali iÅŸlemlerini gizlemek için ÅŸirketlerini kullandığını ortaya çıkardı. Ä°spanya’da yaÅŸayan Ä°talyan iÅŸ insanı, Ekvador’dan aylık 4 ton kokain almak üzere Kolombiyalı tedarikçilerle anlaÅŸma yaptı.

Ekvador’da yaÅŸayan Arnavut uyruklu kiÅŸi, kokainin önce Kolombiya’dan Ekvador’a getirilmesini ve daha sonra Türkiye ve AB ülkelerine dağıtımını organize etti. Suç örgütü, kokainin Türkiye ve AB ülkelerine sevkiyatı için Ekvadorlu meyve ÅŸirketlerini kullanarak muzların arasına gizledi. Bu konteynerler, Ekvador’daki Guayaquil limanından Ä°spanya’daki Algeciras ve diÄŸer Avrupa limanlarına taşındı.

Operasyon kapsamında Ä°spanya’nın Marbella ve Ekvador’un Quito ÅŸehirlerinde bir koordinasyon merkezi oluÅŸturuldu ve 6 Åžubat’ta belirlenen hedeflere baskın düzenlendi. Operasyon sırasında Türkiye, Belçika, Hollanda ve Arnavutluk polisi de iÅŸbirliÄŸi saÄŸladı ve toplam 3 ton 200 kilo kokain ele geçirildi.

Europol’ün açıklamasına göre, suç örgütünün liderleri de dahil olmak üzere toplam 31 kiÅŸi tutuklandı ve liderlerinin toplam 48 milyon euro deÄŸerindeki mal varlıkları donduruldu. Operasyon sırasında 25 araç, 10 ateÅŸli silah, yaklaşık 13 milyon euro deÄŸerinde elektronik ekipman ve 3 milyon euro nakit para da ele geçirildi.

NHY/ Gazete Duvar