Europol, Türkiye ve Avrupa’ya tonlarca kokain gönderen çeteyi çökertti

AB Polis Teşkilatı Europol, Ekvador’dan muz yüklü konteynerler aracılığıyla Türkiye, Hollanda ve Belçika’ya tonlarca kokain gönderen bir suç örgütünü çökertti. Türkiye polisinin de destek verdiği operasyon kapsamında Türkiye, Hollanda, Belçika ve Arnavutluk’ta toplam 3 ton 200 kilo kokain ele geçirildi.

Europol’ün merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunuyor ve İspanya’nın Marbella kentinde yaşayan Arjantin asıllı bir İtalyan iş insanı hakkında bir soruşturma başlattı. Soruşturma, Ekvador’da yaşayan bir Arnavut vatandaşı ile iş ilişkisi saptanan bu kişinin, suç faaliyetlerini ve mali işlemlerini gizlemek için şirketlerini kullandığını ortaya çıkardı. İspanya’da yaşayan İtalyan iş insanı, Ekvador’dan aylık 4 ton kokain almak üzere Kolombiyalı tedarikçilerle anlaşma yaptı.

Ekvador’da yaşayan Arnavut uyruklu kişi, kokainin önce Kolombiya’dan Ekvador’a getirilmesini ve daha sonra Türkiye ve AB ülkelerine dağıtımını organize etti. Suç örgütü, kokainin Türkiye ve AB ülkelerine sevkiyatı için Ekvadorlu meyve şirketlerini kullanarak muzların arasına gizledi. Bu konteynerler, Ekvador’daki Guayaquil limanından İspanya’daki Algeciras ve diğer Avrupa limanlarına taşındı.

Operasyon kapsamında İspanya’nın Marbella ve Ekvador’un Quito şehirlerinde bir koordinasyon merkezi oluşturuldu ve 6 Şubat’ta belirlenen hedeflere baskın düzenlendi. Operasyon sırasında Türkiye, Belçika, Hollanda ve Arnavutluk polisi de işbirliği sağladı ve toplam 3 ton 200 kilo kokain ele geçirildi.

Europol’ün açıklamasına göre, suç örgütünün liderleri de dahil olmak üzere toplam 31 kişi tutuklandı ve liderlerinin toplam 48 milyon euro değerindeki mal varlıkları donduruldu. Operasyon sırasında 25 araç, 10 ateşli silah, yaklaşık 13 milyon euro değerinde elektronik ekipman ve 3 milyon euro nakit para da ele geçirildi.

NHY/ Gazete Duvar