Van’daki sonucu değiştiren karara tepkiler büyüyor

Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alınmasına yönelik tepkiler artıyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan YSK önünde basın açıklaması yaptı.

Van’daki seçimlerde DEM Parti’nin tüm ilçeleri ve büyükşehri aldığını hatırlatan Bakırhan, “Belli ki bu birilerini rahatsız ediyor. Adalet Bakanlığı eli ile birlikte halkın iradesi gasp edilmeye çalışılıyor. Bu bir siyasi darbedir. Buna son verilmesi gerekiyor. Yaklaşık iki dönemdir Kürt halkının iradesine atanan kayyumların sonucunu gördük. Kaybedenler kayyumcu zihniyet oldu. Kayyum atayanlar oldu. Kazanan halkımız oldu. Kayyum atanan bütün belediyelerimizdeki kayyumları gönderdiler. Demek ki kayyum atamakla, irade gasp etmekle, ikili bir hukukla toplumun iradesi, istekleri değiştirilemiyor. Hukuk hükümleri çok açıktır” dedi.

Bakırhan, belediye başkan adaylığı sürecinde YSK tarafından Abdullah Zeydan’ın başvurusuna herhangi bir itirazın gelmediğini ve Zeydan’ın adaylığının da YSK tarafından onaylandığını hatırlattı.

Tülay Hatimoğulları ise “Van’da 14 belediyenin tamamını alan ve Türkiye’de eşine benzerine rastlanmamış bir başarı sağlanmıştır. Bu başarıyı hazmetmeyenler adeta bu başarının elde edileceğini bilerek bu kumpası evveliyatında hazırlandığına kanaat getiriyoruz” diye konuştu.

Hatimoğulları, “Başvurusu yapılmış, bütün denetim mekanizmalarından geçmiş, hiçbir şekilde itiraz edilmemiş ve adaylığı onanmış olan Abdullah Zeydan’ın seçimlere 48 saat kala bu konu gündeme getiriliyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

Van’da protesto eylemi

Van İl Seçim Kurulu’nun, yüzde 55 oy alan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınmasına il genelinde protestolara neden oldu.

Seçim kurulunun yerine ikinci sıradaki AK Parti adayı Abdulahat Arvas’ı belediye başkanı ilan etmesi nedeniyle sokak gösterileri başladı. Polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

“Bu kabul edilemez”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

“Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız. Milli iradenin üstünlüğü Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum”