Gazze’de açlık ve susuzluktan ölenlerin sayısı artıyor

Gazze Åžeridi’nde yaÅŸanan insani kriz her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Ä°srail’in yaklaşık 5 aydır devam eden saldırıları ve ablukası nedeniyle Gazze halkı açlık ve susuzlukla mücadele ediyor. Gazze’de yetersiz beslenme ve susuzluktan ölenlerin sayısı 20’yi aÅŸtı.

Gazze’deki Filistin SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref el-Kudra, son olarak Gazze kentindeki Åžifa Hastanesinde yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle 15 yaşındaki bir çocuÄŸun ve Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’da bulunan Kemal Advan Hastanesinde de yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle 72 yaşında bir Filistinlinin hayatını kaybettiÄŸini duyurdu. Kudra, Gazze Åžeridi’nde yetersiz beslenme ve susuzluk sebebiyle ölenlerin sayısının 20’ye yükseldiÄŸini belirtti.

Kudra, hastanelere ulaÅŸamayan onlarca kiÅŸinin de açlıktan sessizce öldüğünü tahmin ettiklerini söyledi. Kudra, “Bu bir insanlık dramıdır. Gazze halkı temel gıda maddelerine, temiz suya, ilaca ve yakıta eriÅŸemiyor. Ä°srail’in saldırıları ve ablukası Gazze’yi kıtlığa sürüklüyor.” dedi.

BM’den kıtlık uyarısı

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) de Gazze Åžeridi’nde yaÅŸanan insani durumun çok ciddi olduÄŸu uyarısında bulundu. BM’ye göre, Gazze’de 2,2 milyon kiÅŸi kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. BM’nin Entegre Gıda GüvenliÄŸi AÅŸama Sınıflandırması (IPC) ölçeÄŸine göre, Gazze’de 378 bin kiÅŸi “felaket” olarak adlandırılan 5. seviye, 939 bin kiÅŸi de “acil durum” olarak bilinen 4. seviye açlıkla karşı karşıya bulunuyor.

BM’nin raporuna göre, Gazze’de gıda güvencesi olmayanların oranı yüzde 68’e yükseldi. Gazze’de günde sadece 4 saat elektrik verilebildiÄŸi için su pompaları çalışmıyor ve atık su arıtma tesisleri durdu. Bu da su kirliliÄŸi ve hastalıklara yol açıyor.

Gazze’de un bulamayan bazı Filistinlilerin hayvan yemlerini öğütüp ekmek yapmaya baÅŸladıkları da haberlere yansıdı. Gazze halkının büyük bir kısmının da günde sadece bir öğün yiyebildiÄŸi belirtildi.

Ä°srail’in saldırıları ve ablukası

Ä°srail, Mayıs ayında baÅŸlattığı saldırılarda Gazze Åžeridi’nde binlerce evi, iÅŸ yerini, okulu, hastaneyi ve altyapıyı hedef aldı. Saldırılarda 260’tan fazla Filistinli hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı.

Ä°srail ayrıca Gazze Åžeridi’ne giriÅŸ çıkışları tamamen kapatarak bölgeye yardım malzemesi giriÅŸini engelledi. Gazze Åžeridi’nde yaÅŸayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, Ä°srail’in 2006 yılından bu yana uyguladığı abluka altında zor ÅŸartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Gazze halkı, Ä°srail’in saldırılarına ve ablukasına karşı direniÅŸini sürdürüyor. Filistinli gruplar, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması, ablukayı kaldırması ve Filistin halkının haklarını tanıması için uluslararası toplumdan baskı yapılmasını istiyor.

NHY/ AA