Evli olduğu kadını uykusunda katletmişti: Faruk Karabülak isimli erkek hakkında karar

Ankara’da, evli olduÄŸu kadını uykusunda bıçaklayarak öldüren Faruk Karabülak isimli erkeÄŸe verilen 18 yıl hapis cezası, kadın hakları savunucuları ve kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandı. Bu kararın, kadın cinayetlerine adeta teÅŸvik niteliÄŸinde olduÄŸu belirtildi.

Olay, 23 Aralık 2023 tarihinde meydana geldi. Faruk Karabülak, evli olduÄŸu ancak ayrı yaÅŸadığı eÅŸi Zeynep Karabülak’ın evine gitti. EÅŸi uyurken yanına yanaÅŸan Faruk Karabülak, elindeki bıçakla Zeynep Karabülak’ı defalarca bıçakladı. Zeynep Karabülak, olay yerinde hayatını kaybetti. Faruk Karabülak ise polisi arayarak cinayeti itiraf etti.

Faruk Karabülak’ın yargılandığı dava, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcılık, Faruk Karabülak’ın “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Ancak mahkeme heyeti, Faruk Karabülak’ın eylemini “haksız tahrik” altında gerçekleÅŸtirdiÄŸini iddia ederek cezasında indirim yaptı. Mahkeme, Faruk Karabülak’ı “haksız tahrik altında kasten öldürme” suçundan 18 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Bu karar, kadın hakları savunucuları ve kamuoyu tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kararı “kadın düşmanlığı” olarak nitelendirerek itiraz edeceklerini duyurdu. Platformun avukatlarından Selin NakkaÅŸ, “Bu karar, kadın cinayetlerine adeta teÅŸvik niteliÄŸindedir. Faruk Karabülak, eÅŸini tasarlayarak öldürmüştür. Haksız tahrik indirimi uygulanması kabul edilemez. Bu kararın bozulması için mücadele edeceÄŸiz” dedi.

Bu dava, Türkiye’de kadına yönelik ÅŸiddet ve cinayetlerin önlenmesi için atılması gereken adımların ne kadar yetersiz olduÄŸunu gösteriyor. Kadınların yaÅŸam hakkını korumak için yasal düzenlemeler yapılmalı, haksız tahrik indirimi kaldırılmalı ve kadın cinayetleri ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalıdır. Aksi takdirde, bu vahÅŸetler devam edecektir.

NHY/ Hürriyet, Cumhuriyet, BBC Türkçe