Almanya’da Yeşiller Depremi: Erken Seçim Talepleri Ne Anlama Geliyor?

Almanya’da federal hükümeti oluşturan koalisyonun ortanca ortağı Yeşiller Partisi’nde yaşanan liderlik krizi, ülkede siyasi çalkantıya neden oldu. Eş Genel Başkanlar Ricarda Lang ve Omid Nouripour’un istifalarının ardından, muhalefet partileri erken seçim çağrısında bulunurken, hükümetteki Yeşiller’in güçlü isimleri, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck ile Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un da istifasını talep ediyor.

CDU’dan Sert Eleştiriler

Ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) parlamento grup idari yöneticisi Thorsten Frei, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, Yeşiller’in iç sorunlarının hükümetin başarısız politikalarının bir yansıması olduğunu belirtti. Frei, “Ricarda Lang, istifa açıklamasında yeni bir başlangıçtan ve yeni yüzlerden bahsediyorsa, iflas etmiş ekonomi ve göç siyasetinin sembolü haline gelmiş Baerbock ve Habeck de görevlerinde kalmamalıdır” dedi.

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann ise, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, hükümetin Almanya’yı daha fazla kaybettirecek zamanı olmadığını vurgulayarak, erken seçimin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Linnemann, “Tekrar ediyorum: Erken seçime gitmekten başka bir yol yok” diyerek hükümete sert bir mesaj verdi.

Wagenknecht İttifakı da Erken Seçim İstiyor

Son aylarda yapılan üç eyalet seçiminde büyük başarı gösteren ve dikkatleri üzerine çeken Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) lideri Sahra Wagenknecht de erken seçim çağrısına katıldı. Rheinische Post gazetesine konuşan Wagenknecht, Ricarda Lang ve Omid Nouripour’un siyasi sorumluluk alarak istifa etmelerini takdirle karşıladığını belirterek, diğer koalisyon ortaklarının da benzer bir sorumluluk göstermesi gerektiğini söyledi.

Sahra Wagenknecht

Wagenknecht, “Lang ve Nouripour’un aldığı bu karar, federal hükümetteki Yeşiller partili bakanlara da kötü yöneticiliğin siyasi sorumluluğunu alma konusunda örnek olmalı. Erken seçimlerin yolu açılmalıdır” dedi.

Başbakan Scholz: “İstifaların Hükümete Etkisi Yok”

Muhalefetin istifa ve erken seçim taleplerine karşılık Başbakan Olaf Scholz ise Yeşiller Partisi eş genel başkanlarının istifalarının hükümete etkisi olmayacağını ifade etti. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Scholz’un Lang ve Nouripour’un istifasından üzüntü duyduğunu, ancak demokratik süreçlerde bu tür değişimlerin olağan olduğunu vurguladı. Hebestreit, “Bu istifaların koalisyon hükümetine hiçbir etkisi yok” diyerek hükümetin işleyişinin devam edeceğini belirtti.

Yeşiller Partisi’ndeki bu istifa dalgası, hükümetin içindeki çatışmaları ve dış politikadaki sıkıntıları daha da görünür hale getirirken, Almanya’da siyasi atmosfer giderek ısınıyor. Erken seçim talepleri karşılık bulacak mı, yoksa hükümet bu krizden güçlenerek mi çıkacak, önümüzdeki süreçte netleşecek.

NHY / DW