Telefonunuz Sizi Gerçekten Dinliyor: Şok Rapor Ortaya Çıkardı

Akıllı telefon kullanıcıları için mahremiyet büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Son yayınlanan bir rapor, dev teknoloji şirketlerinin kullanıcılardan habersiz, telefonları dinleyip verilerini topladığını ortaya koyuyor. Buna göre, Google, Facebook’un Meta’sı, Microsoft ve Amazon gibi şirketlerle iş birliği içinde olan dijital pazarlama devi Cox Media Group (CMG), kullanıcı verilerini reklamcılık amacıyla topluyor ve kullanıyor.

Söz konusu sunum, Kasım 2023’te medya sızdı ve ‘ses verisi’ adı verilen teknolojiyi tanımlamaktadır. CMG bu sunumda işletmelere, kullanıcıların ses verilerini reklamları hedeflemek için nasıl kullanabileceklerini açıklıyor. Yani, telefonlarınızdan çıkan her cümle, potansiyel olarak reklamcılar için bir veri deposuna dönüşüyor.

Mahremiyetin Geleceği

Bu tür teknoloji, kullanıcıların haftasonu planlarından mutfak yenileme ihtiyaçlarına kadar birçok özel bilgiyi topluyor ve ardından bu bilgiler ışığında kişiselleştirilmiş reklamlar gönderiyor. Örneğin, yeni bir SUV almaktan bahseden bir kullanıcı, kısa süre içinde dijital cihazlarında SUV reklamları görmeye başlayabilir.

Bu sürekli dinlenme durumu, insanların mahremiyet konusunu bir kez daha gündeme taşıyor. Özellikle Z kuşağı için pek de sorun olmayan bu durum, gelecekte mahremiyet anlayışının hızla değişeceğini gösteriyor. Ancak, her yaştan kullanıcı için, özel hayatlarımızın teknoloji şirketlerinin sunucularında kayıt altına alınmaya devam edilmesi endişe verici.