Boeing’in Yalnız Starliner’ı: Astronotsuz Bir Geri Dönüş Hikayesi

Boeing’ın Starliner uzay kapsülü, yıllardır süregelen tartışmalar ve bir dizi teknik aksaklığın ardından nihayet Dünya’ya dönmeye hazırlanıyor. Ancak bu dönüş, pek de planladıkları gibi değil. NASA’nın test pilotları Butch Wilmore ve Suni Williams, bu kez yolculuğa eşlik etmeyecek. Astronotsuz yolculuk, özellikle güvenlik endişeleri nedeniyle tercih edildi.

Wilmore ve Williams, Starliner ile Haziran ayında Dünya’ya dönmeyi planlıyordu. Ancak kapsülün itici motorlarındaki arızalar ve helyum sızıntıları bu yolculuğu imkansız kıldı. NASA, astronotlar için bu dönüşün çok riskli olacağına karar verdi. Bu nedenle, Starliner boş koltuklar ve mavi uzay giysileriyle geri dönecek. Eski uzay istasyonu ekipmanları da kapsülde bulunuyor.

Starliner kapsülü, yaklaşık altı saat süren bir yolculuğun ardından New Mexico çölüne iniş yapacak. Wilmore ve Williams ise uzay istasyonunda kalmaya devam edecek ve onların dönüşü şubat sonunda SpaceX’e ait olacak. Orijinal sekiz günlük görevleri, böylece sekiz aydan fazla sürecek.

Boeing’in ilk astronot uçuşu, bir dizi aksilik ve gecikmenin ardından nihayet sona yaklaşıyor. NASA, uzay mekiği programının sona ermesiyle birlikte Boeing ve SpaceX’i yörünge taşımacılığı için görevlendirmişti. Ancak Boeing, 2019 yılında yaptığı mürettebatsız ilk test uçuşunda o kadar çok sorun yaşadı ki, tekrarlamak zorunda kaldı. 2022’deki tekrar uçuşunda bile yeni kusurlar ortaya çıktı ve tamir masrafları 1 milyar doları aştı. Öte yandan SpaceX, NASA için bu ay onuncu mürettebat uçuşunu gerçekleştirecek.

  • NHY / Associated Press