Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: 2024’ün İlk 8 Ayında 280 Kadın Öldürüldü

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından yayımlanan “Kadın Cinayetleri 8 Aylık Raporu”na göre, 2024 yılının Ocak ayından itibaren en az 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu tarih aralığında 50 kadının ölümü de şüpheli ölüm olarak kaydedildi.

Rapor, kadınların çoğunluğunun evlerinde öldürüldüğünü ortaya koymaktadır. Verilere göre, 162 kadın kendi evinde, 9 kadın çalıştığı yerde, 82 kadın ise kamusal alanda hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların 153’ü ateşli silahlarla, 60’ı ise kesici aletlerle öldürüldü. Bu cinayetlerin kurbanları arasında 134 evli, 73 bekar, 41’inin medeni durumu bilinmeyen kadınlar bulunuyor.

Ağustos Ayında Yaşanan Kadın Cinayetleri

Sadece Ağustos ayında 31 kadın cinayeti işlendi. Bu cinayetlerde, kadınları öldüren erkeklerin 4’ünün boşanma veya ayrılma aşamasında olduğu belirlendi. Ağustos ayında öldürülen kadınların 13’ü ateşli silahla, 8’i kesici aletle hayatını kaybetti. Bu kadınlardan 13’ü evli, 10’u bekar, 5’inin ise medeni durumu bilinmiyordu. Cinayetlerin gerçekleştiği mekanlarda ise 14 kadın kendi evinde, 1 kadın çalıştığı yerde, 12 kadın ise kamusal alanda öldürüldü.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, kadın cinayetlerinin durdurulması için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu cinayetlerin önlenmesi için toplumsal farkındalığın artırılması ve gerekli hukuki önlemlerin alınması önemlidir.