İPA: İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyeti 53 bin 58 lira

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) son araştırması, İstanbul’da yaşamanın maliyetinin son bir yılda yüzde 80,29 arttığını ortaya koydu. Bu artışın en büyük etkenlerinden biri de temel tüketim maddelerindeki fiyat artışları oldu. Özellikle makarna fiyatları yüzde 52,83 oranında yükseldi.

İPA’nın araştırmasına göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti ocak ayında 53 bin 58 lira olarak hesaplandı. Bu rakam, üç net asgari ücretin (51 bin 6 lira) bile üzerinde. Yani asgari ücretle çalışan bir aile, İstanbul’da yaşamak için gerekli olan harcamaları karşılayamıyor.

İstanbul’da yaşamanın maliyeti, bir önceki aya göre de yüzde 7,93 arttı. Ortalama yaşam maliyeti ise 3 bin 899 lira yükseldi. Bu durum, İstanbul’da yaşayan vatandaşların ekonomik sıkıntılarını daha da artırıyor.

İPA’nın araştırması, İstanbul’da yaşamanın maliyetini hesaplarken, dört kişilik bir ailenin beslenme, barınma, giyim, sağlık, eğitim, ulaşım ve kültür-sanat gibi temel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurdu. Bu ihtiyaçların fiyatları ise İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine dayandırıldı.

  • NHY/ Ä°PAÂ