İfade Özgürlüğü ve Hukuk: Dilruba Kayserilioğlu Tahliye Edildi

Bir sokak röportajında Instagram’a erişim engeli getirilmesi hakkındaki ifadeleri nedeniyle gözaltına alınan Dilruba Kayserilioğlu, çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Kullanmış olduğu ifadeler, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” ve “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarına yol açmıştı.

Kayserilioğlu’nun tutukluluk haline avukatı Hüseyin Yıldız itiraz etti. Ancak mahkeme, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama” suçundan Kayserilioğlu’nun tutuklu yargılanmasının devamına karar verdi. Bu süreçte kamuoyundan da geniş tepkiler geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tutukluluk sürecinde Kayserilioğlu’nu Aliağa Şakran Cezaevi’nde ziyaret etmiş ve tutukluğunun hukuksuz olduğunu belirtmişti. Özel, “Bir kere düşüncesi ne kadar şok edici olacak olursa olsun herkesin şiddete başvurmamak, şiddeti çağırmamak kaydıyla her türlü düşünceyi açıklama hakkı vardır. Bu da anayasal bir haktır. Siz bu anayasal hakkı tartışmaya açıyorsanız, despotsunuz demektir,” ifadelerini kullanmıştı. Son olarak, Kayserilioğlu sabaha karşı tahliye edildi ancak tahliyesine ilişkin gerekçeli karar hala açıklanmadı.

  • NHY / ANKA