Avustralya’da gerçekleştirilen yeni bir araştırma, su yollarında bulunan antidepresan maddelerin balıkların davranış ve fizyolojik özelliklerinde köklü değişimlere yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırma, antidepresanların balıkların hayatta kalma yeteneklerini tehdit edecek düzeyde etkilere sahip olabileceğini gösterdi.
AraÅŸtırma, ‘Animal Ecology’ dergisinde yayımlandı ve dünya çapında kullanım oranı artan antidepresanların su ekosistemlerine olan etkilerini inceledi. Çalışmada, 3.600 yabani lepistes balığı, fluoksetin olarak bilinen ‘Prozac’ adlı antidepresana maruz bırakıldı. Lepistesler, antidepresanın düşük dozlarına 5 yıl süreyle maruz kaldı ve erkek balıkların davranışları, vücut kondisyonları ile üreme yetenekleri gözlemlendi.
Sonuçlar, fluoksetinin erkek lepisteslerin vücut kondisyonunda belirgin bir azalmaya neden olduğunu ve üreme verimliliğini düşürdüğünü ortaya koydu. Ayrıca, antidepresana maruz kalan balıkların risk alma davranışlarında ve genel aktivite seviyelerinde de azalma gözlemlendi. Bu değişimlerin, balıkların doğal çevresel değişikliklere yanıt verme yeteneklerini olumsuz yönde etkileyebileceği vurgulandı.
AraÅŸtırmacılardan Dr. Upama Aich, her gün binlerce kimyasal maddenin su yollarına karıştığını belirterek, bu kimyasal maddelerin balıkların üreme ve hayatta kalma stratejileri üzerinde ciddi etkiler yaratabileceÄŸine dikkat çekti. Dr. Aich, “Bu etkiler, sadece üreme için deÄŸil, aynı zamanda diÄŸer erkeklerle mücadele ve genel hayatta kalma için de gerçekten önemli” diye ekledi.
- NHY / AA, Animal Ecology Dergisi