Gazze’de yardım konvoyunda izdiham ve saldırı: En az 112 ölü

Gazze’de umutsuzca ihtiyaç duyulan yardımı almaya çalışan kalabalığın yarattığı izdiham ve Ä°srail tanklarından açılan ateÅŸ sonucunda en az 112 Filistinli öldüğü ve 760’sı da yaralandı.

Uluslararası basına yansıyan haberlere göre, çaresiz kalabalık Filistinli mülteci grubu, Ä°srail tanklarının eÅŸliÄŸinde Gazze Åžehri’nin güneybatısındaki sahil yolunda ilerleyen bir kamyon konvoyunun yolunu kesti.

İsrail ordusu tankların uyarı ateşi açtığını ancak kamyonları vurmadığını söylerken, ölenlerden bazılarının ezildiğini ya da ezilme tehlikesi geçirdiğini savundu.

Hamas ise Ä°srail’in açıklamasını reddederek “vatandaÅŸlara doÄŸrudan ateÅŸ açıldığına” dair “inkar edilemez” kanıtlar olduÄŸunu bildirdi.

BBC’nin haberine göre, BM Güvenlik Konseyi olayı görüşmek üzere kapalı kapılar ardında acil bir toplantı düzenlerken, Konsey’deki Arap temsilcisi Cezayir Ä°srail güçlerini “ateÅŸ açmakla” suçlayan bir açıklama taslağı sundu.

Daha sonra gazetecilere konuÅŸan Filistin’in BM elçisi Riyad Mansur’a dayandırılan haberlere göre, konseyin 15 üyesinden 14’ü önergeyi desteklerken, ABD önergeyi engelledi. ABD elçisi Robert Wood olayla ilgili gerçeklerin belirsizliÄŸini koruduÄŸunu söyledi.

Tepkiler

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres olayı kınayarak “BM’nin bir haftayı aÅŸkın süredir yardım ulaÅŸtıramadığı kuzeydekiler de dâhil olmak üzere Gazze’deki çaresiz sivillerin acil yardıma ihtiyacı var” dedi.

Daha önce ABD BaÅŸkanı Joe Biden olayın arabulucuların Ä°srail ve Hamas arasındaki savaÅŸta geçici bir ateÅŸkes saÄŸlama çabalarını zorlaÅŸtıracağı endiÅŸesini dile getirirken Fransa “Ä°srail askerlerinin gıdaya ulaÅŸmaya çalışan sivillere ateÅŸ açmasının” “haksız” olduÄŸunu açıkladı.

Hamas, elindeki Ä°srailli rehinelerin serbest bırakılmasının yanı sıra yeni bir ateÅŸkes saÄŸlanması amacıyla Katar’da yürütülen görüşmelerin tehlikeye girebileceÄŸi uyarısında bulundu.

İsrail görüntü paylaştı

Ä°srail’in havadan çektiÄŸi görüntülerde kamyonların üzerinde ve çevresinde yüzlerce insan görülürken, internette yayınlanan grafik videolarda boÅŸaltılmış yardım kamyonlarına ve bir eÅŸek arabasına yüklenmiÅŸ cesetler görülüyor.

Olayın, Gazze Åžehri’nin güneybatı ucundaki Nabulsi kavÅŸağında PerÅŸembe gün sabaha doÄŸru meydene geldiÄŸi belirtiliyor.

Mısır yardımı taşıyan 30 kamyondan oluÅŸan bir konvoy, Ä°srail ordusunun “insani yardım koridoru” olarak tanımladığı yoldan kuzeye doÄŸru ilerlerken siviller tarafından kuÅŸatıldı ve insanlar kamyonlara tırmandı.

İsrail saldırı iddialarını reddetti

Ordu sözcüsü TuÄŸamiral Daniel Hagari, “Bazıları diÄŸer Gazzelileri ÅŸiddetle itmeye ve hatta çiÄŸneyerek öldürmeye, insani yardım malzemelerini yaÄŸmalamaya baÅŸladı. Bu talihsiz olay onlarca Gazzelinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu” dedi.

Ä°srail tanklarının “ihtiyatlı bir ÅŸekilde birkaç uyarı ateÅŸiyle kalabalığı dağıtmaya çalıştığını” ancak “yüzlercesi binlere ulaşıp iÅŸler kontrolden çıkınca” geri çekildiÄŸini söyledi.

Ä°srail ordusunun yardım konvoyunun hedefine ulaÅŸmasına yardımcı olmaya çalıştığında ısrar ederek, “Ordu yardım konvoyuna yönelik hiçbir saldırı gerçekleÅŸtirmedi” dedi.

BBC’ye konuÅŸan Filistinli bir tanık, kalabalıkta ve ilerlemeye çalışan sürücüler arasında panik yaÅŸandığını anlattı. Tanık, ölenlerin çoÄŸunun ezildiÄŸini de söyledi. (Ajans Bizim)