Eşik Platformu Üyesi Avukat Taşkın: “İktidardan yasalara dokunmamasını, yasaları uygulamasını istiyoruz”

EŞİK (Eşitlik İçin Kadın Platformu) üyesi avukat Özlem Günel Tekşen, dün bir günde 8 kadının katledilmesiyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Şu ortamda Medeni Kanun’un, nafakanın, 6284 sayılı yasanın tartışılmasına, tartıştırılmasına kesinlikle karşıyız. İktidardan yasalara dokunmamasını, yasaları uygulamasını talep ediyoruz. Kazanılmış haklarımızı korumaya kararlıyız.”

27 Şubat’ta 8 kadının aynı gün katledilmesi ve yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan EŞİK üyesi avukat Özlem Günel Tekşen, EŞİK’in kadınların ‘safları sıklaştırma’ örgütlenmesi olduğunu ifade etti.

Tekşen, “Türkiye, maalesef bir kez daha kadın cinayetlerini konuşarak bir 8 Mart’a daha giriyor. Yalnızca bir günde 8 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Biz EŞİK Platformu olarak her zaman olduğu gibi iktidardan yasaları uygulamasını istiyoruz. Özellikle şu ortamda 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması’ hakkındaki yasanın tartışmaya açılması ve bu tartışmanın televizyonda devamlı yapılması uygulayıcıları, karakolları, mahkemeleri etkilemektedir” dedi.

Tekşen, koruma kanunundaki kısa süreli koruma sürelerinin kadınların koruma oranını düşürdüğünü ve bu sebeple yasa koyucudan ve iktidardan 6284 sayılı yasanın uygulanmasını, kadınların korunmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep ettiklerini belirtti.

Kadınların haklarından, hayallerinden ve kazanılmış haklarından asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Tekşen, mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Tekşen, kadının devamlı ikincil vatandaş olarak gösterilmesinin sosyolojik yapıları olduğunu ancak bu tür söylemlerin iktidar ve medya tarafından yükseltilmesinin şiddeti körüklediğini, cezaların artık uygulanmadığını ve kadınların koruma kararlarıyla öldürüldüğünü söyledi.

Bu açıklamalar, kadın hakları ve güvenliği konusundaki endişelerin ve taleplerin net bir şekilde dile getirildiği bir çağrı niteliğindeydi.

NHY/ ANKA Haber Ajansı