İskender Bayhan’dan Bakanlığa: Vergi ödemeyen kapitalistler SGK borçlarını ödüyorlar mı?

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Eylül ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a kapsamlı bir soru önergesi sundu. Vergi ödemeyen şirketler konusundaki araştırmaların ardından Bayhan, özel sektör işletmelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarının durumunu mercek altına aldı.

Bakan Işıkhan, geçtiğimiz günlerde belediyelerin SGK borçları hakkında açıklamalar yapmış, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde borçlarının ödenmesi çağrısını yinelemişti. Bu açıklamalarda, borçlu belediyelere bildirimin gönderildiği ve bazı belediyelerin borçlarını ödediği belirtilmişti. Bayhan ise bu durumda, diğer kurumlar ve özel sektör işletmeleri hakkında neden bilgi verilmediğini sorguladı.

Özel Sektörün Sosyal Güvenlik Borçları

Bayhan, özel sektördeki kapitalistlerin SGK borçlarını kimlerin takip edeceğini ve sektörel borç dağılımının nasıl olduğunu sorgulayan sorular yöneltti. Vergi ödemeyen şirketlerin SGK borçlarının etkili bir şekilde takip edilmemesi halinde SGK’nın mali durumu üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri ve işçilerin sosyal güvenlik haklarına yönelik yatılganlıkları da irdeledi.

Bayhan, yasalar önünde eşitlik ilkesi doğrultusunda, başta inşaat ve sanayi şirketleri olmak üzere birçok büyük işletmenin SGK borçlarının araştırılmasını ve şeffaf şekilde halka açıklanmasını talep etti. Listede yer alan şirketler arasında İnşaat şirketleri, sanayi odaları ve diğer sektörlere ait firmalar bulunmaktadır.