Rekor Seviyeye Ulaşan Et İthalatı: Sebepler ve Etkiler

Et fiyatlarında yaşanan ciddi artış, hükümeti ithalatı artırma yönünde adımlar atmaya itmiştir. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, yılın ilk altı ayında et ithalatı rekor seviyeye ulaşarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre dört kat artmıştır.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla et ithalatı dört kat artmış ve ithalat faturası 336,2 milyon dolara ulaşmıştır. Haziran ayında yapılan 63,2 milyon dolarlık et ithalatı ile birlikte, 2023 yılının ilk altı ayında toplam ithalat 2018 yılındaki rekorun üzerine çıkmıştır.

Artan üretim maliyetleri nedeniyle hayvancılık ürünlerindeki ithalat da rekor düzeye ulaşmıştır. Haziran ayında 69,5 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı yapılırken, yılın ilk altı ayındaki toplam ithalat 372,2 milyon dolar olmuştur. Diğer yandan, dış ticaret açığı da yüzde 10,8 artarak 5 milyar 871 milyon dolara yükselmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ithalatın kısa vadeli ve geçici bir çözüm olduğu yönündeki eleştirileri göz ardı etse de, kırmızı et üretiminde yüzde 5 oranında bir azalma beklemektedir. Bu yıl, Avrupa ve Bosna Hersek’ten toplam 4 bin 293 ton taze ve soğutulmuş kemiksiz sığır eti ithal edilmiştir. Ayrıca, Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinden toplam 74 bin 554 baş canlı kesimlik sığır ithal edilmiştir.

İthalatın bu denli artışı üzerine CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, hükümetin ithalat politikalarını eleştirerek, yerli üreticiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini savunmuştur. Bakırlıoğlu, ithalatın et fiyatlarını düşürmekte yetersiz kaldığını ve yerli üreticilerin bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtmiştir.