Gar Katliamı Davasında Tutuklu 10 Sanığa 101’er Kez Müebbet

10 Ekim Gar Katliamı Davası’nda 10 sanığa 101 kez ayrı ayrı ağırlaÅŸtırılmış müebbet, 379’ar kez ayrı ayrı 18 yıl hapis cezası verildi.

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde Tren Garı Meydanı’nda barış mitingine dönük 103 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi, 20’si çocuk 391 kiÅŸinin de yaralandığı davada karar çıktı. Katliam davasının görüldüğü Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar; Yakup Åžahin, Hakan Åžahin, Resul Demir, Ä°brahim Halil Alçay, Hacı Ali Durmaz, Erman Ekici, Talha GüneÅŸ, Hüseyin Tunç, Metin Akaltın’a “100 kiÅŸiyi kasten öldürmekten” ayrı ayrı 100’er kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet, “anayasal düzeni bozmaktan” yine ayrı ayrı birer kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, yaralılar için de aynı sanıklara “kasten öldürmeye teÅŸebbüs” suçundan 379’ar kere 18 yıl hapis cezası verildi.

Yargıtay’ın insanlığa karşı suç iÅŸlemekten ceza verilmesine iÅŸaret ettiÄŸi davada, mahkeme Erman Ekici hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme diÄŸer sanıklar hakkında ise bu suçtan herhangi bir karar kurmadı.

Mahkeme, firari durumda olan 16 sanık hakkında yakalama kararının devamına, bu sanıkların dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının 10 Ekim saldırısıyla ilgili hazırladığı iddianame, 13 Temmuz 2016’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiÅŸ ve ilk duruÅŸma 7 Kasım 2016’da görülmüştü.

Yargılama sonucu mahkeme 3 AÄŸustos 2018’de davayı karara baÄŸlamış ve 9 sanığı “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer, “100 kiÅŸiyi kasten öldürme” suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapse çarptırmış, davanın firari 16 sanığı hakkındaki dosyanın da ayrılmasına hükmetmiÅŸti.

“Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılan sanık Ekici’nin ayrıca “anayasal düzeni ihlal”, “100 kiÅŸiyi kasten öldürme” ve terör eyleminde yaralanan müştekileri için “öldürmeye teÅŸebbüs” suçlarından da yargılanması için suç duyurusunda bulunulmuÅŸtu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi dosyayı bazı sanıklar yönünden kısmen bozmuÅŸtu. Ekici hakkında “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla kurulan mahkumiyet kararını da bozan daire, Ekici’nin “kasten öldürme” ve “insanlığa karşı suç”tan yargılanması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sırasında Ekici hakkındaki dava, saldırıyla ilgili firari 16 sanıklı dava ile 9 kiÅŸi hakkında açılan davaları birleÅŸtirmiÅŸ, yargılamada sanık sayısı 26’ya yükselmiÅŸti. (MA)