Medeni Yıldırım’ın Anısı ve Kalekol Protestoları: 11. Yıl Dönümü

Medeni Yıldırım, 28 Haziran 2013 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesine baÄŸlı Kayacık köyünde, kalekol yapımını protesto ettiÄŸi sırada güvenlik güçlerinin açtığı ateÅŸ sonucu hayatını kaybetmiÅŸtir. Bu olay, Türkiye’nin güneydoÄŸusunda süregelen çatışmaların ve insan hakları ihlallerinin bir parçası olarak geniÅŸ çapta tepkilere neden olmuÅŸ, bölgedeki gerginliÄŸi ve devlet ile Kürt nüfusu arasındaki iliÅŸkileri daha da karmaşık hale getirmiÅŸtir.

Medeni Yıldırım’ın ölümünün 11. yıldönümünde, ailesi ve çeÅŸitli sivil toplum kuruluÅŸlarının üyeleri tarafından mezarı başında anıldı. Diyarbakır’ın Rezan (BaÄŸlar) ilçesine baÄŸlı Yeniköy Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenine katılanlar arasında, kayıpların aileleriyle dayanışma gösteren ve kültürel faaliyetlerde bulunan Medeniyetler BeÅŸiÄŸinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle YardımlaÅŸma Dayanışma Birlik ve Kültür DerneÄŸi (MEBYA-DER), bölgesel siyasi partiler olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile kadın hakları savunucusu Tevgera Jinen Azad (TJA) üyeleri yer aldı.

Anma töreni, 1 dakikalık saygı duruÅŸuyla baÅŸladı ve ardından DBP Diyarbakır Ä°l EÅŸbaÅŸkanı Mehmet Åžirin Gürbüz konuÅŸma yaptı. Gürbüz, Medeni Yıldırım’ın Kürdistan’da savaÅŸ, operasyon ve zulmün olmadığı, barışın hakim olduÄŸu bir dünya için sesini yükselttiÄŸini ve bu sebeple katledildiÄŸini belirtti. “Bizler de onun yolunda duruÅŸumuzu sürdüreceÄŸimizin sözünü veriyor ve barışın, onurlu yaÅŸamın takipçisi olacağız” dedi. (Haber Merkezi)