Hakkari’de Çiğnenen, Bütün Yurttaşların Seçme ve Seçilme Hakkıdır

115 yazar, edebiyatçı ve sanatçı, Hakkari’de yapılan kayyım atamalarına karşı bir açıklama yaparak tepkilerini dile getirdi. Ä°mzacılar, kayyım atamalarının demokratik hakları çiÄŸnediÄŸini ve anayasaya aykırı olduÄŸunu belirttiler.

İşte açıklamada yer alan bazı ifadeler:

“Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması, Hakkari halkıyla birlikte bütün yurttaÅŸların seçme ve seçilme hakkının çiÄŸnenmesi ve anayasanın ağır biçimde ihlalidir.”

“Ãœlkenin barış ve refah içinde yaÅŸama umuduna darbe indiren, hemen tüm toplum kesimlerinin hukuksuz bulduÄŸu kayyım uygulamalarının süreklilik kazanacağına dair açıklamaları kabul edilmez buluyoruz.”

“Anayasaya göre, bütün yurttaÅŸların eÅŸit sahip olduÄŸu, dokunulmaz bir hak olan seçme hakkına saygı gösterilmeli, Hakkari’ye atanan kayyım derhal geri çekilmeli, demokrasi ve hukukla hiçbir biçimde baÄŸdaÅŸmayan tüm kayyım uygulamalarına son verilmelidir.”

Bu açıklama, kayyım atamalarına karşı toplumsal bir vicdanın sesi olarak değerlendirilmekte ve demokratik değerlere olan vurgusuyla dikkat çekmektedir.