ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Mars yüzeyinde araştırma yapan Perseverance keşif aracının, “Jezero Krateri” adı verilen havzada antik bir gölün varlığını doğrulayan veriler topladığını açıkladı.
NASA’nın internet sitesindeki habere göre, robotik gezicinin bulguları, bilim insanlarının daha önce yörüngedeki uydulardan elde edilen verilere dayanarak Mars’ın bazı yerlerinin bir zamanlar suyla kaplı olduğunu ve mikrobiyal yaşamı barındırmış olabileceğine ilişkin yaklaşımlarını doğruluyor.
Perseverance’ın incelediği Jezero Krateri, 49 kilometre boyutunda olup barındırdığı deltalardan dolayı 5 yıllık kapsamlı bir çalışmanın ardından iniş alanı olarak belirlendi. Bilim insanları, kraterin uzun geçmişte suyla dolu olduğunu ve antik bir nehre ev sahipliği yaptığını düşünüyor.
Perseverance’ın verileri, 3,5 milyar yıldan fazla bir süre önce nehir kanallarının krater duvarının üzerinden taşarak göl oluşturduğuna işaret ediyor. Bilim insanları, suyun çevredeki kil minerallerini krater gölüne taşıdığına dair kanıtlar buldukları bu dönemde Jezero’da mikrobiyal yaşamın olabileceği ihtimalini değerlendiriyor.
Gelecekteki çalışmalarda, bilim insanları bölgenin nasıl oluştuğunu ve geliştiğini inceleyerek Mars kaya ve toprağından örnekler toplayacaklar. Jezero Krateri, Mars ekvatorunun kuzeyindeki “Isidis Planitia” adı verilen düz bir ovanın batısında bulunuyor.
- Gençliğin Geçim İsyanı Sokakta: CHP Gençlik Kolları 81 İlde Ortak Ses Yükseltti - 30 Aralık 2025
- Asgari Ücret Daha İlk Ayda Açlık Sınırının Altında Kaldı - 30 Aralık 2025
- Medya–İktidar İlişkilerinde “İğne” Tartışması Derinleşiyor - 30 Aralık 2025

















