Mizahı da tutukladılar

ODTÜ’deki mezuniyet töreninde taşınan “Tayyipler Âlemi” yazılı pankarta ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 4 üniversite öğrencisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla tutuklandı.

ODTÜ’de öğrencilerin mezuniyet törenleri sırasında mizahi pankartlar taşıması neredeyse gelenek haline geldi. Ancak bu durum iktidarın tepkisini çekiyor.

ODTÜ’de mezuniyet töreninde taşınan “Tayyipler Alemi” yazılı pankarta ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 4 öğrenci “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan tutuklandı. Mahkemede savunma yapan öğrenciler, “Tek amacımız mizahtı” dedi. Ancak mahkeme, daha önce Yargıtay’ın “Tayyipler Alemi” karikatürüne açılan davanın reddine ilişkin kararı da dikkate almadı.

Üç öğrencinin pankartı tören sırasında tutarak, diğerinin ise pankartı arabasıyla taşıyarak Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işledikleri ifade edildi. ODTÜ’de 6 Temmuz’da yapılan diploma töreni sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik bazı pankartlar nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişi gözaltına alınmıştı. Önceki gün Ankara Adliyesi’ne sevk edilen 5 kişiyi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıktı.

‘Amacımız mizahtı’

Nöbetçi Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkan 5 şüpheli, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasını reddetti. Tören sırasında pankartı tutan üç öğrenciden B.A., “Amacımız hakaret etmek değildi. Tek amacımız mizahtı. Eğlenceli, mizah içeren bir Pankart taşımak istedik. Bu şekilde olacağını düşünseydik taşımazdık” dedi.

F.E.D adlı öğrenci ise pankartı okul içerisindeki kırtasiyede hazırladıklarını, tutuklanan öğrencilerden Ö.K’nin olayla bir ilgisinin bulunmadığını, sadece arabasına pankartı koyduklarını kaydetti.

D.C.Y. adlı öğrenci, “Pankartın ne olacağına karar verirken isteğimiz eğlenmek, mizah, espiri olarak bunu yapmaktı” dedi.

Pankartı arabasıyla taşıdığı için gözaltına alınan Ö.K. de suçlamaları reddederek, “Kendi pankartımı bastırmak için oradaydım. Daha sonra bu Pankart benim pankartım ile birlikte arabama koyuldu, ertesi gün de arkadaşlara verdim” diye konuştu.

Öğrencilerin avukatlarından Faruk Çayır, daha önce Penguen dergisi tarafından yayınlanan “Tayyipler Alemi” karikatürüne yönelik Erdoğan’ın açtığı davanın reddine ilişkin Yargıtay’ın da onadığı kararları emsal olarak mahkemeye sunarak bu durumun karikatürün suç unsuru taşımadığını gösterdiğini belirtti. Ancak sorgu hâkimi, pankartı taşıyan öğrencilerden B.A., D.C.Y. ve F.E.D. ile pankartı aracında taşıyan Ö.K’nin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Kararda, delillerin henüz toplanmadığı ve kaçma şüphesi olduğu gerekçe gösterildi. Pankartın basıldığı işyeri sahibi Ş.D. ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

‘Siyasi baskı var’

Cumhuriyet’e konuşan avukat Faruk Çayır, “Bu karar hâkim ve savcılar üzerindeki siyasi baskıları, siyasi baskılar sonucu hakaret içermediği Yargıtay onaması ile tescillenen bir karikatür nedeniyle öğrencilerin hayatlarının karartılmak istendiğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet