Mahkeme: Kadına hakaret “kin ve düşmanlığa tahrik” suçudur

 Almanya’da Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi, kadınların geneline yönelik aÅŸağılayıcı ve hakaret içeren üslubun “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu kapsamına girebileceÄŸine hükmetti. 

Mahkeme, kendi internet sayfası üzerinden kadınlara yönelik aÅŸağılayıcı ifadeler yayınlayan kiÅŸi hakkında Bonn Eyalet Mahkemesi’nin verdiÄŸi beraat kararını bozdu. Söz konusu kiÅŸinin internet sayfasında, kadınlar hakkında “ikinci sınıf insan” ve “hayvanlara daha yakın” gibi ifadeler kullandığı belirlenmiÅŸti.  Mahkeme, bunun kadınların insanlık onuruna karşı yapılmış bir saldırı olduÄŸunu vurguladı.

Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi, Alman Ceza Yasası’nın (StGB) 130. maddesindeki “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunun esas itibarıyla azınlıkların korunmasını hedeflediÄŸini, ancak davaya konu olan suçun da bu kapsama girdiÄŸini belirtti. Mahkeme kararında kadınların toplum içinde istatistiksel olarak çoÄŸunluÄŸu oluÅŸturmasının, korkmalarını gerektirecek birÅŸey bulunmadığı tezine dayanak gösterilemeyeceÄŸi kaydedildi. Kadınların, ilgili yasada ismen korunması gereken gruplar arasında yer almamasının, ayrımcılığa karşı korunmaları gerekliliÄŸini deÄŸiÅŸtirmeyeceÄŸi de vurgulandı.

Savcılık, ilgili davada verilen beraat kararının ardından temyize gitmiÅŸti. Bonn Eyalet Mahkemesi, bir üst mahkeme olan Köln Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin bozma kararının ardından davayı yeniden görecek.

Türkiye’de ki uygulamaya örnek

Eski HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ‘ın eÅŸi BaÅŸak Demirtaş hakkında Twitter’da cinsiyetçi saldırıda bulunan ve gözaltına alınanlardan biri serbest bırakıldı.

V.Y, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Sakarya Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nca baÅŸlatılan soruÅŸturma kapsamında diÄŸer şüpheli V.Y’nin üvey amcası V.M‘nin ise emniyetteki iÅŸlemleri devam ediyor. Ve kısa sürede onunda serbest kalacağı neredeyse kesin gözüküyor.

Ä°ki ülke, iki farklı uygulama demek yerine hukukun uygulandığı ve uygulanmadığı ayrımını yapmak daha yerinde bir deÄŸerlendirme olacaktır…