Kadın Cinayetlerine Karşı Mücadele Eden Derneğe Baskı: İki Kadın Gözaltında

Çağlayan Adliyesi’nde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’nin kapatılmasına karşı açıklama yapan iki kadın gözaltına alındı. Bu olay, Türkiye’de kadın hakları savunucularına yönelik baskının son örneği olarak görülebilir. Derneğe, “Kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” suçlamasıyla fesih davası açılmıştı. Davanın dördüncü duruşması İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Platform üyeleri, derneğin kapatılmasının hukuksuz olduğunu ve kadınların yaşam mücadelesine devam edeceklerini söyledi. Gözaltına alınan kadınların neden gözaltına alındıkları ise bilinmiyor.

Bu haber yazılırken, Çağlayan Adliyesinden aldığımız habere göre, mahkeme kapatma davasının reddine karar verdi. 

Derneğin Faaliyetleri

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği, 2010 yılında, artan kadın cinayetlerine son vermek isteyen kadınlar tarafından kurulmuş bir platform. Platform, kadın cinayetlerinin nedenlerini ve sonuçlarını araştırıyor, kadına yönelik şiddeti önlemek için yasal ve toplumsal mücadele yürütüyor, kadın cinayetlerinin sayısını ve sebeplerini raporluyor, kadın cinayeti davalarını takip ediyor ve mağdur yakınlarına destek oluyor. Platform, ayrıca İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için kampanyalar düzenliyor ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un korunması için mücadele ediyor.

Dava Süreci

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne, 2021 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından “Kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” suçlamasıyla fesih davası açıldı. Bakanlık, derneğin “kadının toplumdaki yerini güçlendirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak yerine siyasi faaliyetlere girdiğini” iddia etti. Dernek avukatları ise bu iddiaları reddederek, derneğin amacının kadına yönelik şiddeti önlemek olduğunu ve bu amacın anayasal bir hak olduğunu savundu. Davanın dördüncü duruşması 13 Eylül 2023 tarihinde yapıldı. Mahkeme davanın reddine karar verdi…

Gözaltına Alınan Kadınların Durumu

Duruşma öncesi platform üyeleri Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, derneğin kapatılmasının hukuksuz olduğu ve kadınların yaşam mücadelesine devam edecekleri vurgulandı. Açıklama sonrası polis, iki kadını gözaltına aldı. Kadınların gözaltına alınma gerekçeleri ise henüz bilinmiyor. Platform, kadınların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

NHY