Joe Biden’ın ‘Erdoğan darbe ile değil seçimle değişmeli’

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın, 7 ay önce New York Times gazetesine verdiği bir röportajda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilişkin, “Onu darbeyle değil seçimle devireceğim” sözleri bir anda Türkiye siyasetinin gündemi oldu. İktidar sözcüleri ve muhalefet temsilcileri, sözleri nedeniyle Biden’a tepki gösterdi.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi için muhalefetin ‘desteklenmesi’ ve ‘cesaretlendirilmesi’ gerektiğini dile getiren Biden yayınlanmayan ancak sonradan medyaya yansıyan konuşmasında ayrıca ‘Erdoğan’ı darbeyle değil, seçimle değiştireceğiz’ ifadelerini kullanıyor.

ABD’li Demokrat adaya ilk tepki Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan geldi.

Karamollaoğlu, Twit iletisinde, “Türkiye Türkiye’den yönetilir. Ülkemiz siyasetini dizayn etmenize asla izin vermeyeceğiz! Sorunlarımız ne kadar büyük olursa olsun, kendi içimizde çözecek bilgi, birikim ve tecrübeye ülke olarak sahibiz. Siz kendi dertlerinize yanın. Amerika başka ülkelerin içişlerine karıştığı müddetçe dünyaya hiçbir zaman barış ve huzur gelmeyecek. Kendi içlerinde sıkıntıların her geçen gün arttığı bir ortamda Joe Biden’a düşen görev önce kendi ülkesinin sorunlarına odaklanmak olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Biden’ın açıklamasına bir tepki de CHP’li Muharrem İnce’den geldi. İnce, sosyal medya hesabından, “Atatürk’ün de söylediği gibi BAĞIMSIZLIK Karakterimizdir! Türkiye’de Hükümet değiştirmek sizin işiniz değil, milletin işi.” dedi.

Başkan seçilmesi halinde Türkiye lideriyle ilişkilerinin nasıl olacağına değinen Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yenmek için muhalefeti ‘cesaretlendireceğini’ belirtiyor. Videodaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘otokrat’ olarak nitelendiren Joe Biden, “Onunla çok zaman geçirdim. O Türkiye’nin cumhurbaşkanı ve çok daha fazlası.” diyor.

Amerikan Başkanı Donald Trump’ın Suriye konusunda Erdoğan’a ‘boyun eğdiğini’ öne süren Biden, yapabileceği en son şeyin Kürtlerle ilgili Erdoğan’a teslimiyet (taviz vermek) olacağını söylüyor.

Joe Biden, sık sık Türkiye’deki gelişmelerden “endişe duyduğunu” ifade ederek, başkan yardımcılığı döneminde olduğu gibi Türk muhalefetiyle bağlantı kurup Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi için “farklı bir yaklaşım” sergilenmesi çağrısında bulunuyor. Ancak Biden bunun darbe ile değil, seçim süreciyle olması gerektiğine işaret ediyor.

“Bence şimdi yapmamız gereken tamamen farklı bir yaklaşım benimsemek.” diyen Biden, “Muhalefeti desteklemeliyiz. (Demokratik) sürece katılmak isteyen Kürt nüfusunu parlamentoya entegre etmek için bir süredir işe yarayan bir yöntemimiz var. Yanlış olduğunu düşündüğümüz (hatalarımız) şeyler ile ilgili konuşmalıyız. (Erdoğan) bedel ödemek zorunda. Ona bazı silahları satıp satmayacağımızı konuşmamız lazım.” şeklinde konuşuyor.

AK Parti’nin yerel seçimlerde büyük şehirleri kaybetmesini örnek gösteren Demokrat aday, “İstanbul’da devrildi.” ifadesini kullanıyor.

Türkiye Rusya ilişkilerine değinen Biden, “Günün sonunda Türkiye Rusya’ya güvenmek istemiyor.” diyor.

AK Parti ve Cumhurbaşkanlığı’ndan Biden’ın açıklamalarına sert tepki

Türkiye’de sosyal medyada üzerinden en fazla konuşulan konu olan Joe Biden’ın sözlerine daha sonra Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da tepki gösterdi. “Türkiye, demokratik siyasi atmosferin bu tip sorumsuz beyanatlarla bozulmasına müsade etmeyecek, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde mücadelesine devam edecektir.” diyen Altun, “Hiç kimse milli irademize ve demokrasimize saldıramaz, halkın oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanımızın meşruiyetini sorgulayamaz. Buna cüret edenler en son 15 Temmuz 2016 gecesi ağızlarının payını almışlardır. Dostça bir hatırlatma.” ifadesini kullandı.

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik de bir televizyon kanalına telefonda bağlanarak, Biden’ın açıklamalarına ilişkin şunları söyledi: “ABD’nin Latin Amerika’da ortaya koyduğu kirli zihniyetin bir yansımasıdır. Başkan yardımcılığı yapmış birinin böyle bir yaklaşıma başvurmuş olması ve böyle birşeyin Demokrat Parti’inin içinden gelmesi kabul edilemez… ABD’nin Venezuela gibi, Latin Amerika ülkelerinde ortaya koyduğu böylesi bir tavrı NATO müttefiki ve birlikte omuz omuza terörle mücadele verdiği bir ülke için dile getirmesi son derece rahatsızlık verici. Bu bizim için bir sorun teşkil etmez; fakat bir süper güç olan ABD için de kaygı verici.”