Ä°zmir’de “Gavur Mahalesi” sergisine ziyaretçi akını…

Sanatçı Ahmet GüneÅŸtekin’in mübadele ve göç sürecini ele aldığı “Gavur Mahallesi” adlı sergisi Ä°zmir’de ziyaretçi akınına uÄŸradı. Ä°lk bir ayda 300 bini aÅŸkın ziyaretçinin gezdiÄŸi serginin açıldığı bölgenin geçmiÅŸte ‘gavur mahallesi’ olarak bilindiÄŸini belirten ve eserlerini anlatan GüneÅŸtekin, “Bunların hepsi yaÅŸanmış. Bu ülkenin yaÅŸanmış karanlık günahları. Bir sanatçı, bunları bir belge olarak sanata dönüştürüp sonraki nesillere aktarıyor. Bunu sorumluluk olarak, insan olarak aktardığımı düşünüyorum” dedi. Sergiyi gezen yurttaÅŸlar da hayranlıklarını belirterek GüneÅŸtekin’e teÅŸekkür etti.

Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ev sahipliÄŸinde ve katkılarıyla GüneÅŸtekin Vakfı iÅŸ birliÄŸinde Kültürpark Atlas Pavyonu’nda kapılarını açan sanatçı Ahmet GüneÅŸtekin’in ‘Gavur Mahallesi’ sergisi büyük ilgi görüyor. Sergide mübadele ve sonrasında yaÅŸananlar ile insanlar üzerindeki etkileri ele alınıyor. Sanatçı Ahmet GüneÅŸtekin’in resimleri ve özgün bakışı ile sanata dönüştürülen sergide büyük boyutlu yerleÅŸtirmeler, video gösterimleri ve metal formların taÅŸla tamamlandığı heykel çalışmaları yer alıyor.

“SERGÄ°NÄ°N KURULUMU BÄ°R AY SÃœRDÃœ”

Sanatçı Ahmet Güneştekin, bir aylık süreçte 300 bini aşkın ziyaretçinin akın ettiği sergideki eserlerini ve düşüncelerini ANKA Haber Ajansı ile paylaştı. Gavur Mahallesi sergisinin hikayesini anlatan Güneştekin şöyle konuştu:

“Bu sergiyi Ä°zmir’e taşıma fikri olduÄŸunda biraz da burada yaÅŸanmış bir olayı, yani mübadeleyi eklemiÅŸ olduk. Acaba ismi ne olabilir? Ä°ÅŸte ‘Hafıza Odası’ zaten yapıldı. Hafıza Odası’na ek olarak ‘Gavur Mahallesi’ fikri geldi. Anadolu’nun hemen hemen her yerinde gayrimüslimlerin yaÅŸadığı yerlere ‘gavur mahallesi’ denirdi. Çünkü bazı azınlıklar hem kendi güvenlikleri açısından hem de kendi kültürleri ile iç içe yaÅŸamak için bir mahallede toplanırlar. Aynı zamanda da hemÅŸericilik dedikleri ÅŸey… Kürtler bir mahallede toplanır, Ermeniler bir mahallede, Karadenizliler bir mahallede. Ya da farklı göç etmiÅŸ topluluklar benzer ÅŸekilde yaÅŸar. Bu serginin yapıldığı alan da eski adı gavur mahallesi. O açıdan isim biraz da oradan geliyor. Büyük bir hazırlık süreci oldu. Ä°ki yıllık hazırlık süreci ama bir yılda çok hızlandı. Serginin kurulumu bir aya yakın sürdü. Çok büyük bir ekip çalıştı. GüneÅŸtekin Vakfı ve Ä°zmir BüyükÅŸehir Belediyesi ile ortak çalışmayla yürütüldü. 700 tona yakın mermer kullanıldı. Ä°stanbul’dan 5-6 TIR’a yakın sanat eseri geldi. Büyük bir hazırlıktı ama bu kadar ses getireceÄŸini tahmin etmiyordum. Evet, bütün sergilerim ilgi görüyor. Her gün binlerce insan geleceÄŸini tahmin ediyordum ama Diyarbakır’daki kadar gürültü koparacağı beklentimiz de yoktu.”

“DÃœNYADA PEK RASTLANIR ÅžEY DEĞİL, 1,5-2 MÄ°LYON Ä°ZLEYÄ°CÄ° OLACAK”

Sergiye yurttaşların gösterdiği ilgiye dikkat çeken Güneştekin, şöyle devam etti:

“Hafta içi 7-8 bin civarında ortalama, hafta sonları yine 13-15 bin civarında ortalama ile ilk ayı 300 küsür bin izleyici ile kapattık. Bu, dünyada pek rastlanır deÄŸil. Bir sanatçının solo sergisinin, yaÅŸarken bu kadar ilgi görmesi pek rastlanılan bir ÅŸey deÄŸil. Biraz gözlemledik. Niye bu kadar çok insan gidip geliyor? Çünkü gelenler, kendileri fısıltı ile yaydı. Serginin çok etkili, iyi olduÄŸunu, birkaç kez gidilmesi gerektiÄŸini sosyal medya aracılığıyla inanılmaz ÅŸekilde yaydılar. Gruplarla karşılaşıyorum. Çanakkale’den otobüsle gelinmiÅŸ, kimileri Ä°stanbul’dan, Konya’dan gelmiÅŸ. Türkiye’nin her yerinden insanlar gruplar halinde buraya geliyor. Sergi bir ayını doldurdu. 5 Mart’a kadar devam edecek. Her gün artıyor izleyici. Bizim tahminimiz, 1,5-2 milyon civarında izleyici olacak. Bu, dünyada çok önemli, dikkate alınacak bir rakamdır. Çünkü yüksek sanat yapılıyor burada. Bir konserde milyonlar toplanabilir ama bir serginin farklı yerlerden bu kadar ilgi görmesi rastlanılan bir ÅŸey deÄŸil. Bu da sanat adına umut verici.”

“KARANLIK GÃœNAHLARI SANAT YOLUYLA AKTARIYORSUNUZ”

Eserlerine ve vermek istediği mesaja değinen Ahmet Güneştekin, şunları söyledi:

“Sanatçılar, kendi zamanlarının tanıklarıdır. Sadece resim de yapabilirdiniz. Bu tarz kavramsal iÅŸler ya da güncel sanat dediÄŸimiz toplumun yaÅŸanmışlıklarını sanatçı gözüyle aktarmak her anlamda sorumluluk gerektirir. Buraya, sergi alanına zaman zaman geliyorum. Haftada bir de olsa gelmeye çalışıyorum. Ä°nsanların duygusallaÅŸtığını görebiliyorsunuz. Bu coÄŸrafya, bir mübadele coÄŸrafyası. Burada yerleÅŸmiÅŸ farklı aileler… Atıyorum ‘Kayıplar Alfabesi’nin önünde aÄŸladığını görüyorum. Bir yakınının ismini görüyor çünkü. O kamusal alanda yarattığınız bir dünya var. Sokaklara, birçok yere isimlerini verdiÄŸiniz faili meçhul cinayetlerde, ailelerin ulaÅŸamadığı insanların isimlerini görünce… Ya da ÅŸurada ‘Hafıza Tepesi’nde o ayakkabı yığınını, arkamda duran kayığı ya da ‘Yoktunuz’ eserindeki enkazlardan çıkan eÅŸyaları görünce insanlar duygulanıyor. Bu açıdan da bir anlamda bunlar belge haline dönüşebiliyor. Sonuçta bunlar, hepsi yaÅŸanmış. Bu ülkenin yaÅŸanmış karanlık günahları. Bir sanatçı, bunları bir belge olarak sanata dönüştürüp sonraki nesillere aktarıyor. Bu açıdan da önemli bir sorumluluk. Kendi kiÅŸisel tarihim açısından, yarın benimle ilgili tarih yazılımında ‘Bu adamın tanıklık ettiÄŸi dönemlere karşı duruÅŸu nasıldı’, bu sorunun sorulmaması gerektiÄŸini düşünüyorum. Çünkü cesaretle her ÅŸeyi, tanıklık ettiÄŸiniz bütün karanlık günahları sanat yoluyla aktarıyorsunuz. Ben de bunu sorumluluk olarak, insan olarak aktardığımı düşünüyorum.”

“SANKÄ° BAÅžKA BÄ°R ALEME GELDÄ°M”

5 Mart 2023’e kadar hafta içi 09:00-17:30, hafta sonu 10:00-17:00 saatleri arasında sanatseverlere açık olacak Gavur Mahallesi sergisini gezen yurttaÅŸlar da hayranlıklarını dile getirdi. Bir kadın sanatsever, “Çok iyi zaman geçirdim. Sanki baÅŸka bir aleme geldim. Ä°nanılmaz mutlu oldum. Her eseri sanatçımızın, büyüledi. OlaÄŸanüstü. Kendisine candan teÅŸekkür ediyorum” dedi.

Bir baÅŸka kadın, “Çok keyifli, güzel bir sergi. Benim ikinci geziÅŸim. Ä°lk defa gezdiÄŸimde de çok etkilenmiÅŸtim ve keyif almıştım. Her gezdiÄŸimde farklı duygular hissediyorum. Ä°zmir’de sanat, sergi açısından geliÅŸmesi gereken bir ÅŸehir. Ahmet Bey’in böyle özellikli ve güzel bir sergi açması ÅŸehrimize katkı. Herkese keyifli gezmeler diliyorum” diye konuÅŸtu.

Göçmen bir ailede büyüdüğünü belirten bir yurttaÅŸ da “Selanik muhaciriyim. Bu tarz sergilerde gezdiÄŸimde çok hüzünleniyorum. Kendi geçmiÅŸimden bir parça bulabiliyorum. Ahmet Bey’in bu dilini çok seviyorum” dedi.