Ä°zmir’de “BaÅŸak Cengiz Cinayeti” protestosu…

Kadınlar Birlikte Güçlü Ä°zmir Platformu, BaÅŸak Cengiz’in öldürülmesini protesto etti. “BaÅŸak Cengiz Ä°syanımızdır” yazılı pankart taşıyan kadınlar, “Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ni her yerde haykırmaya, tekrar kazanana kadar mücadelesini vermeye devam ederken, katledilen her kadını isyanımızın bir parçası yapıyoruz” açıklaması yaptı.

Ä°zmir’in Alsancak semtindeki Kıbrıs Åžehitleri Caddesi’nde bir araya gelen Kadınlar Birlikte Güçlü Ä°zmir Platformu üyesi kadınlar, BaÅŸak Cengiz cinayetine tepkilerini dile getirdi. “BaÅŸak Cengiz Ä°syanımızdır” yazılı pankart taşıyan kadınlar, bir basın açıklaması yaptı.

Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden çekilme kararı ile kadın cinayetlerine her gün yenilerinin eklendiÄŸi vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Kadın katletmek için arınma geceleri düzenleyenler, sokaÄŸa bu düşünce ile çıkanların hayatımızdan geçtiÄŸi dönemlerden geçiyoruz. Ordu’da katledilen kız kardeÅŸimiz Ceren Özdemir’in katilinin ifadeleri hala aklımızda. Ne demiÅŸti katil; ‘evimden birini öldürmek için çıktım ve öldürdüm. PiÅŸman deÄŸilim, cezaevinden çıkarsam yine öldüreceÄŸim’… Bu sözlere dair öfkemiz devam ederken bu defa da 1 aylık eÄŸitim için gittiÄŸi Ankara’da BaÅŸak Cengiz hiç tanımadığı katil Can GöktuÄŸ Boz tarafından samuray kılıcıyla katledildi. Burada da katil ifadesinde ‘savunmasız bir kadını öldürmek için sokaÄŸa çıktığını’ söyledi. Daha dün Ä°smail PiÅŸkin isimli erkek boÅŸanma aÅŸamasında olduÄŸu kız kardeÅŸimiz Selime’yi çocuklarının gözü önünde arabayla ezerek öldürdü. Bugün sadece Selime ve BaÅŸak için deÄŸil katledilen tüm kadınların hesabınızı soracağımızı, birlikte güçlü olduÄŸumuzu bir kere daha tekrarlamak için buradayız.

Bu katillerin gücünü, cesaretini nereden aldığını biliyoruz. Erkek egemen sistemin temsilcileri ve uyguladıkları kadın düşmanı politikalar; kadın katliamlarını teÅŸvik etmekte, önünü açmakta; katilleri korumaktadır. Öz savunma hakkını kullanan Çilem DoÄŸan’a 15 yıl hapis cezası verilirken, vaktiyle ilk imzacısı olmakla övündükleri Ä°stanbul SözleÅŸmesini uygulamayan ve en nihayetinde de kadınların itirazlarına raÄŸmen sözleÅŸmeden çıkan iktidar, ÅŸiddeti, tacizi, katliamı önlemek için herhangi bir adım atmıyor. Televizyon ekranlarında Ä°stanbul SözleÅŸmesi lafını duymamak istediÄŸini dile getirenlere karşı Ä°stanbul SözleÅŸmesini tekrar kazanmak için mücadele etmeye devam edeceÄŸimizi söyleyerek cevap veriyoruz. Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ni her yerde haykırmaya, tekrar kazanana kadar mücadelesini vermeye devam ederken, katledilen her kadını isyanımızın bir parçası yapıyoruz. Yargıdan, yönetime her yeri ele geçiren erkek egemen zihniyetin tam karşısında mücadelemizi büyütüyoruz. BaÅŸak Cengiz, Ceren Özdemir, Özgecan Aslan, Pınar Gültekin ve adını heybemizde biriktirdiÄŸimiz her kadının öfkesini kuÅŸandık. Susmadan, korkmadan, Ä°taat etmeden mücadele etmeye devam edeceÄŸiz.”