Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barışı Özel Temsilcisi Norveçli diplomat Tor Wennesland, Güvenlik Konseyi üyelerine bölgedeki son durumla ilgili bilgi verdi.
Kudüs’ten video konferans aracılığıyla “Ortadoğu’da Barış” oturumuna katılan Wennesland, İsrail’in Filistin’e ait bölgelerde sürdüğü yerleşim faaliyetlerinin, uluslararası hukuku ve BM kararlarını açık bir şekilde ihlal ettiğini söyledi. İsrail hükümetine derhal bu yasadışı yerleşimlere son verip hukuka ve BM kararlarına uyma çağrısında bulundu.
Wennesland, 15 üyeli konseye, bölgede giderek tırmanan şiddetle ilgili de bilgi verdi. Tüm taraflara şiddeti sonlandırması ve faillerinin yakalanması çağrısında bulundu.
“Şiddet tırmanarak artıyor”
BM Ortadoğu Barışı Özel Temsilcisi Wennesland,”Giderek artan şiddet, çok sayıda Filistinli ve İsraillinin kaybına neden oluyor. Devam eden gösteriler ve çatışmalar konusunda endişeliyim. Yerleşimcilerle ilgili şiddet, Gazze’den İsrail’e roket atılması, Filistin yerleşim bölgesi içindeki kırılganlık, endişe verici. Kışkırtıcı adımlar ve kışkırtıcı söylemlerle şiddet daha da körüklendi. Gerilimi azaltmak ve çatışmanın, iki devletli barışçıl bir çözüm için umutları baltalayan olumsuz eğilimleri tersine çevirmek için acil adımlar atılması gerekiyor” dedi.
Wennesland, son haftada biri 16 yaşında, üç Filistinlinin ve bir İsrailli yerleşimcinin öldüğünü hatırlatarak ”Batı Şeria’da bu yıl, 15 Filistinli çocuk öldü. Hayati bir tehlike oluşturmayan olaylarda, İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlileri öldürülmeyi sürdürmesini kınıyorum. Güvenlik güçleri hayatları korumalı, öldürücü güç kullanmamalı” dedi.
“Gazeteciler asla şiddetin hedefi olmamalıdır”
Wennesland, Gazeteci Shireen Abu Akleh’in vurularak öldürülmesini de BM Güvenlik Konseyi üyelerine hatırlattı. İsrail güvenlik güçlerinin cenaze törenindeki rahatsız edici davranışlarına dikkat çekerek ”Genel Sekreter Antonio Guterres’in, gazetecinin öldürülmesiyle ilgili sorumluların bulunması, bağımsız ve şeffaf bir soruşturma yapılması çağrısını yineliyorum. Gazeteciler asla şiddetin hedefi olmamalıdır” dedi. Wennesland, kalıcı barışın sağlanması için siyasi iradenin oluşması gerektiğini ancak bu iradenin henüz ortada olmadığını belirterek ”Aksine, aşırılık daha da güçleniyor” ifadesini kullandı.
“Filistin’de yaşanan ekonomik kriz istikrarsızlığı tetikliyor”
Wennesland, Filistinlilerin yaşadığı ekonomik krize de dikkat çekti. Filistin yönetiminin mali krizini vurgulayarak ”İşgal altındaki Filistin topraklarında emtia fiyatları yükseldikçe, insani ihtiyaçlar ve maliyetler de artıyor. Buğday unu fiyatı, Batı Şeria’da yaklaşık yüzde 40 arttı. Gazze’de nakliye maliyetleri geçen yıldan bu yana yüzde 25’ten fazla arttı. İnsani yardım operasyonlarını yıl sonuna kadar sürdürmek ve artan maliyetleri dengelemek için 36 milyon dolar daha gerekiyor. Benzer kısıtlamalarla karşı karşıya kalan BM, Ortadoğu’daki Filistinli Mülteciler Ajansı’nın (UNRWA) bütçesindeyse 100 milyon dolar eksik var. Yaşanan bu ekonomik krizler, istikrarsızlığı, kırılganlığı ve şiddeti tetikliyor” dedi.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024