İranlı kadın satranç oyuncusu başörtüsüz yarıştı

İranlı kadın satranç oyuncusu Serasedat Hadimuşeria, uluslararası bir turnuvaya başörtüsü takmadan katıldı.

İranlı bazı haber kaynakları, Sera Hadim ismini kullanan oyuncunun, Kazakistan’ın Almatı kentinde düzenlenen FIDE Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonaları’nda İran’ın katı kıyafet kuralları uyarınca zorunlu olan başörtüsünü takmadan yarıştığını bildirdi.

Yayınlanan fotoğraflarda, İranlı satranççının turnuva sırasında başörtüsü takmadığı görülüyor. Ancak, aynı etkinlikte çekilip çekilmediği belirtilmeden, Hadim’in başörtülü bir fotoğrafı da İran basınında yer aldı.

Instagram sayfasında turnuva ya da haberlerle ilgili bir paylaşım yapmayan Hadim, Reuters haber ajansının sorularını da yanıtsız bıraktı.

1997 doğumlu satranç oyuncusu, Uluslararası Satranç Federasyonu’nın internet sitesine göre dünya genelinde 804’üncü sırada yer alıyor.

25-30 Aralık tarihleri arasındaki etkinliğin internet sitesinde, Hadim hem hızlı hem de yıldırım yarışmalarının katılımcı listesinde yer alıyor.

İran, kıyafetinin “uygunsuz” olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Mahsa Amini’nin ahlak polisinin gözetiminde öldüğü Eylül ayının ortasından bu yana, din adamlarına karşı gösterilerle sarsılıyor.

1979 İslam devriminden bu yana İran’da yönetime karşı en cesur meydan okumalardan biri olarak değerlendirilen protestolara toplumun her kesiminden İranlılar destek veriyor.

Bu süreçte kadınlar başörtülerini çıkararak ve bazı durumlarda yakarak önemli bir rol oynadı. Protestocular, hem kadın hem erkek İranlı sporcuların destek gösterilerinden cesaret aldı.

Ekim ayında İranlı dağcı Elnaz Rekabi, Güney Kore’de başörtüsü olmadan yarıştı ancak daha sonra bunu kasıtsız yaptığını söyledi.

İranlı bir okçu, Kasım ayında, Tahran’daki bir ödül töreni sırasında, başörtüsünün düşmesini engellemediğini gösteren bir video yayınlandıktan sonra, durumu fark etmediğini söyledi. Ancak olay, çok sayıda kişi tarafından protestoculara destek gösterisi olarak yorumlandı.

Kasım ayında devlet medyasında yer alan haberlere göre, İran’ın spor bakan yardımcısı Meryem Kazemipur, bazı İranlı kadın sporcuların İslami normlara aykırı hareket ettiğini ve ardından yaptıklarından dolayı özür dilediğini söyledi.

Başta Dünya Futbol Kupası’ndaki açılış maçından önce futbol milli takımı olmak üzere bazı İran takımları, milli marşı söylemekten kaçındı. Ancak futbol takımı, ikinci ve üçüncü maçlarından önce marşı söyledi.