İran’da protestolar sürüyor: 76 ölü

İran’da, Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından çıkan protestolar sürüyor.

İran güvenlik güçleri ile protestocular arasında yaşanan çatışmalar dün akşam da devam etti.

Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları (IHR) kuruluşu, 11 gündür süren protestolarda en az 76 protestocunun İran güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

IHR yaptığı açıklamada, İranlı yetkilileri muhalefeti bastırmak için orantısız güç ve gerçek mermi kullanmakla suçlayarak, “Elde edilen videolar ve ölüm belgeleri protestoculara doğrudan gerçek mermilerle ateş açıldığını doğruluyor” ifadesini kullandı.

IHR Direktörü Mahmud Amiry-Moghaddam, “Protestoculara yönelik işkence ve kötü muamele riski ciddi boyutlardadır ve protestoculara karşı gerçek mermi kullanılması uluslararası bir suçtur. Dünya İran halkının temel hak taleplerini savunmalıdır” diye konuştu.

Devlet medyası, ölü sayısını, aralarında çok sayıda güvenlik görevlisinin de bulunduğu 41 olarak açıkladı ve “isyancıları” suçladı. Ayrıca 20’si gazeteci olmak üzere yüzlerce kişinin tutuklandığı bildiriliyor.

Merkezi Amerika’da bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), gözaltına alınan gazetecilerin, insan hakları savunucularının, avukatların ve aktivistlerinin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

BM insan hakları dairesi de yetkilileri barışçı protesto hakkına saygı göstermeye çağırdı.

Hükümet karşıtı gösteriler, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 17 Eylül’deki cenaze töreninden bu yana İran genelinde 80’den fazla şehre yayıldı.

Sosyal medyadan paylaşılan videolarda, kadınların başörtülerini yaktıkları, “Kadınlar, yaşam, özgürlük” ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e atıfta bulunan “Diktatöre ölüm” sloganları atarak, saçlarını kestikleri görülüyor.