İnsan beyni okuma sırasında nasıl çalışıyor?

Ä°nsanlık tarihinin bilinen ilk yazıları M.Ö. 3500 civarında Sümerler tarafından çizilen çivi yazıları olarak biliniyor. Bilim insanlarına göre yazının bulunmasından itibaren geçen yaklaşık 5 bin yıllık süre insan beyninin okumaya adanmış bir alan yaratması için yeterli deÄŸil ve bu nedenle okumak için farklı görevlerdeki nöronlar ‘geri dönüştürülüyor’.

Ä°talya’daki Uluslararası Ä°leri AraÅŸtırmalar Okulu’nda (SISSA) yapılan bir araÅŸtırma, insan beyninin harf ve kelimeleri iÅŸlemek için diÄŸer görsel uyaran türlerini için geliÅŸmiÅŸ nöronlarını yeniden kullandığını ortaya koydu.

Çalışmada yer alan bilim insanları, Yamil Vidal ve Davide Crepaldi, beynin bu davranışının nedenini, “Yazı yaklaşık 5 bin yıl önce icat edildi, evrimsel anlamda özel bir sistem geliÅŸtirmek için yeterli zaman oluÅŸmadı.” sözleriyle açıklıyor.

Ancak araÅŸtırmacılar, yetiÅŸkinlerde beyin korteksinin bir kısmının okuma görevi için uzmanlaÅŸtığını belirterek, “Gözlerimizin önünde bir metin olduÄŸunda, beynin belirli bir kısmı, temporal lob ve oksipital lobda yer alan sol fusiform gyrus, görevi yerine getirmek için etkinleÅŸir. Bu alanın asıl görevi nesnelerin, özellikle de yüzlerin görsel olarak tanınmasıdır.” açıklamasında bulundu.

AraÅŸtırmacılar, babunların kelimeleri görsel olarak tanımayı öğrenebildiÄŸinin altını çizerek, “Bu da insanların okuryazar hale gelmesi sürecinin arkasında dile özgü olmayan, ancak okumak için geri dönüştürülmüş bir çalışma sistemi olduÄŸunu gösteriyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Çalışma sırasında gönüllülerden 3 harften oluşan anlamsız kelimeler, soyut imgeler ve 3 boyutlu nesneleri gözlemlemeleri istendi.

Katılımcıların her durumda yeni görsel uyaranları, şekil, boyut, yapı ve hatta ne sıklıkla ve kaç kez birlikte göründükleri gibi bazı istatistiksel verilerle tanıyarak öğrendikleri gözlendi.

Current Biology bilim dergisinde yayınlanan makalenin yapay zeka gelişimi hakkında da önemli etkileri olabileceği düşünülüyor.