Ä°ngiltere’de Gülencilerin olduÄŸuna dair yeterli bilgimiz yok’ dedi…

Alman Gizli ÅŸefinden sonra Ä°ngiliz Parlamentosu Dış Ä°liÅŸkiler Komisyonu tarafından yayımlanan Türkiye raporunda, “DışiÅŸleri Bakanlığımız, Gülenciler ve darbe giriÅŸimindeki rolleri hakkında yeterli bilgiye sahip deÄŸildir” denedi.

Hükümete tavsiye niteliğindeki raporda, şu ifadelere yer verdi:

“DışiÅŸleri Bakanlığı, genel anlamda, Türk Hükümeti’nin bu konudaki söylemine inanmaya istekli olmakla birlikte, bununla ilgili bağımsız bir analiz sunamamaktadır. Komisyon, biri sözlü olmak üzere Gülencilerin ifadesine baÅŸvurmuÅŸtur. Kanıtlar kiÅŸisel olarak bazı Gülencilerin darbeye karıştığını göstermesine raÄŸmen, giriÅŸimden bir bütün olarak hareketin ya da ya da liderinin sorumlu olduÄŸunu ispatlamaktan uzaktır. DışiÅŸleri Bakanlığı, Gülencilerin Ä°ngiltere tarafından terör örgütü olarak kabul edilmesini haklı gösterecek kanıta sahip deÄŸildir ve komisyon bu görüşe katılmaktadır”

Çelik: Görüşlerimiz dikkate alınmıyor

AB Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Ömer Çelik, komisyonun raporunu yorumlarken, “Neyin kanıtını bekliyorlar diye açık ve net bir ÅŸekilde kendilerine sordum. Daha fazla kanıt, daha çok konuÅŸma… Biz buna hazırız, bundan kaçmıyoruz, örtbas ettiÄŸimiz bir ÅŸey yok” diye konuÅŸtu.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin parlamentosunda da o gece o bombaların altında mücadele vermiÅŸ, iktidar ve muhalefetten milletvekilleri var. Bu tip raporlar hazırlanırken bizim milletvekillerimizle, gerek AK Parti’den gerek muhalefet partilerinden, bir araya gelin ve ortak bir rapor hazırlayın.”

“AnlaÅŸtığınız konular, anlaÅŸamadığınız konular net bir ÅŸekilde, ortaya koyulsun. Yani bu raporlar hazırlanırken hiç kimse detaylara bizim kadar hakim olamaz. Ama sadece bizi de dinlemesinler. Muhalefet partilerinden milletvekili arkadaÅŸlarımızı da dinlesinler, onların hepsi o gece kahramanca parlamentonun bombalanmasına karşı parlamentoyu korudular. Bu tip raporlarda ya bizim görüşlerimiz hiç alınmıyor ya da alındıktan sonra bir kenara bırakılıp tek taraflı yazılıyor.”

Almanya Ä°stihbarat Servisi BaÅŸkanı’nın “Türkiye, Gülen konusunda bizi ikna edemedi” ÅŸeklindeki açıklaması, iki ülke iliÅŸkilerinde yeni bir gerilime yol açmoıştı.