Economist: ErdoÄŸan’ın hükümeti demokrasi dersi verecek konumda deÄŸil

Ä°ngiltere’de yayımlanan haftalık The Economist dergisi, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Avrupa karşıtı çılgınlığın referandumu kazanmasına yardımcı olacağını hesapladığını” yazdı.

“ErdoÄŸan kimsenin farkına varamadığı Nazileri tespit etme yeteneÄŸine sahip gibi gözüküyor” cümlesiyle baÅŸlayan makalede ErdoÄŸan’ın “faÅŸizme karşı mücadelesini geniÅŸletmek zorunda kalabileceÄŸi”, çünkü bakanlarına miting izni vermeyen Hollanda ve Almanya’ya “Nazi kalıntısı” ve “faÅŸist” dedikten sonra Belçika, Danimarka ve Avusturya’dan da benzer açıklamalar geldiÄŸi aktarıldı.

Economist’e konuÅŸan Batılı bir diplomat ise “ErdoÄŸan’ın ülkenin en büyük yabancı yatırımcısı Hollanda ve en büyük ticaret ortağı Almanya ile kavgaya girmeye karar vermesi, onun ne kadar çaresiz olduÄŸunu gösteriyor” dedi.

Derginin bugün yayınlanan sayısında bulunan makalede şu ifadeler yer aldı:

“Avrupalılar için bu açıklamalar korkunç bir ÅŸaka gibi. ErdoÄŸan’ın hükümeti kimseye insan hakları ve demokrasi dersi verecek konumda deÄŸil. Ãœlkede çoÄŸu uyduruk kanıtlarla olmak üzere aralarında yargıçlar, savcılar, Kürt siyasetçiler ve 100’den fazla gazetecinin de bulunduÄŸu 40 binden fazla kiÅŸi hapsedildi.

“Kısa süre önce yayınlanan bir BM raporu ülkenin güneydoÄŸusundaki Kürt bölgesindeki ayrılıkçı militanlara karşı yürütülen taarruzda Türk güvenlik güçlerini iÅŸkence, yargısız infaz ve orantısız güç kullanmakla suçladı.

“Ãœlkede artık protesto gösterileri ÅŸiddetle bastırılmıyor, çünkü muhalifler eylem yapmaktan korkar hale geldi.

‘Yeni anayasa otokrasi için el kitabı’

“Avrupa Konseyi’nin danışma kurulu olan Venedik Komisyonu ise yeni anayasanın ErdoÄŸan’ın istediÄŸi anayasasının otokrasi için el kitabı olduÄŸu sonucuna vardı. Türk yetkililer anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine karşı çıkanları sıklıkla teröristlerle karşılaÅŸtırıyor.

“ErdoÄŸan’ın bu krizi bilinçli olarak tetiklediÄŸine dair göstergeler var. Hollandalı yetkililer ülkelerindeki genel seçim öncesi Türk yetkililerden miting yapmamalarını talep etmiÅŸti. Seçime bir hafta kala Binali Yıldırım bu talebe uyacaklarını açıkladı.

“Fakat DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, Hollanda’nın izin vermemesine raÄŸmen Rotterdam’a gitmeyi dayattı. Oysa yurtdışında propaganda yapmak Türk kanunlarına göre de yasadışıydı.

“Bu kriz Türkiye’de ErdoÄŸan’ın yelkenlerini doldurdu. Ana seküler muhalefet hükümete destek çıktı, milliyetçiler Hollanda havalimanlarında oturma eylemi çaÄŸrısı yaptı. AKP’li bir vekil, bu krizin anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine desteÄŸi iki puan artırdığını söylerken ‘Almanya ve Hollanda’ya teÅŸekkür edebiliriz’ dedi.

‘ErdoÄŸan’ın ne kadar çaresiz olduÄŸunu gösteriyor’

“Avrupalı hükümetler yeni anayasayı tasvip etmeseler de Türklerin oylarını etkileyemeyeceklerini biliyorlar. Ama ErdoÄŸan’ın tuhaf davranışlarından bezdiler.

“Avrupalılar ülkesinde muhalifleri bastıran Türk hükümetinin Almanya ve Hollanda’da serbestçe miting yapabilmeyi beklemesine tahammül edemiyor, diyor AB’nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Pierini. Pierini’ye göre Avrupa Konseyi’nin ErdoÄŸan’ı bir daha masaya davet edebileceÄŸini düşünmek zor.

“Son anketlere göre ErdoÄŸan’ın anayasasına destek yüzde 50’nin altında dolanmaya devam ediyor. Batılı bir diplomat, ‘ErdoÄŸan’ın ülkenin en büyük yabancı yatırımcısı Hollanda ve en büyük ticaret ortağı Almanya ile kavgaya girmeye karar vermesi, onun ne kadar çaresiz olduÄŸunu gösteriyor’ diyor.