İngiltere, 84 tonluk koruyucu malzemeleri almak için uçak gönderdi

Ä°ngiltere’de yetkililer, ülkedeki saÄŸlık çalışanları için Türkiye’den Pazar günü gelmesi beklenen ama geciken 84 ton koruyucu malzeme sevkiyatının yapılması için Ä°ngiltere, Pazartesi akÅŸamı Ä°stanbul’a uçak gönderdi.

BBC’nin haberine göre, Ä°ngiltere’ye gönderilecek malzemenin ihracat izni Pazartesi günü Türkiye’de SaÄŸlık Bakanlığı tarafından onaylandı.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RAF) ait A400 nakliye uçağı TSÄ° 19.00 civarında Ä°ngiltere’nin Brize Norton bölgesindeki havaalanından kalkıp Ä°stanbul’a doÄŸru yola çıktı.

Türkiye’den satın alınan ancak gerekli izinler zamanında alınmadığı için ertelenen koruyucu ekipman teslimatı, uçak Ä°stanbul’a indikten sonra yapılacak.

Ä°ngiltere Ulusal SaÄŸlık Hizmetleri (NHS) saÄŸlık çalışanlarına koruyucu ekipman yetersizliÄŸi görülen Ä°ngiltere, 400 bin civarında koruyucu malzemeyi Türkiye’den satın alıyor.

BBC’nin edindiÄŸi bilgiye göre Türk yetkililer malzemenin bir an önce yola çıkması konusunda istekli olsa da, saÄŸlık çalışanları için koruyucu malzemeyi alan Ä°ngiltere’deki ÅŸirket ihracat izni baÅŸvurusunu Pazartesi sabahı tamamlayabildi.

Koronavirüs salgını sonrası uygulamaya göre Türkiye’den ihraç edilecek tıbbi malzeme için bu ihracat izninin alınması gerekiyor.

İhracat izni alınan malzemenin sevkiyatının önünde başka bir engel olup olmadığı konusunda net bir bilgi yok.

Pazartesi sabahı BBC’ye konuÅŸan Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan bir sözcü de, sevkiyatın mümkün olan en kısa sürede gerçekleÅŸmesi için çabaların sürdüğünü söylemiÅŸ, “Bugün gönderilmesini umuyoruz ama iÅŸlemler sürüyor. Nihai onay süreci için bekliyoruz” demiÅŸti.

Ä°ngiltere’de hükümetin saÄŸlık çalışanlarına yeterli koruyucu malzeme saÄŸlayamadığı, bunları zamanında temin edemediÄŸi ve olan malzemenin de tükenmek üzere olduÄŸu eleÅŸtirileri giderek yoÄŸunlaşırken, Cumartesi günü bir basın toplantısı düzenleyen Ä°ngiltere Yerel Yönetim ve Ä°skan Bakanı Robert Jenrick, saÄŸlık çalışanlarının kullanımı için Türkiye’den Pazar günü (dün) yaklaşık 84 ton kiÅŸisel koruyucu ekipman geleceÄŸini ve bunların içerisinde 400 bin adet koruyucu önlüğün de bulunduÄŸunu söylemiÅŸti.

İngiltere hükümeti şu ana kadar 27 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Guardian gazetesi ise bugün bu konudaki haberlerin takibi yoluyla 81 sağlık çalışanının bu hastalıktan öldüğünü ama sayının muhtemelen daha da yüksek olduğunu yazıyor.