İktidara “190 Sayılı Sözleşmeyi kabul edin” çağrısı

Öz İplik İş Sendikası, iş yerinde kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi amacıyla “Sosyal Diyalog Platform Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 sayılı İş Yerinde Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından da kabul edilmesi için iktidara çağrı yapıldı.

HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Öz İplik İş Sendikası tarafından yürütülen ve Norveç Büyükelçiliği tarafından finanse edilen, 2019 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından kabul edilen 190 sayılı sözleşmenin Türkiye tarafından kabul edilmesi için oluşturulan Sosyal Diyalog Platformu kapsamında, “İş Yerinde Kadına Yönelik Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Projesi” toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, Industriall Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle katıldı.

Proje koordinatörü Pınar Özcan, “Çalışma yaşamında kadınlara yönelik şiddet ve tacizin iş yerinde kadınlar ile erkekler arasında yarattığı eşitsizlik, kadınların çalışma hayatına girmesine engel teşkil etmesi ve kariyerlerini geliştirmelerini engellemesi, bununla birlikte ekonomik ve insan kaynağı bakımından maliyet ve motivasyon kaybı yaşatması ve toplumun çalışan kesimini derinden etkilemesinden hareketle sendikamız bu projeyi yürütmeye başlamıştır” dedi.

TRIANGLE: 190 SAYILI ILO ANLAŞMASI ÖNEM TAŞIYOR

Industriall Avrupa Genel Sekreteri Triangle, “Son iki yılda insanlar daha fazla evden çalışmaya başladığı için şiddetin de arttığını görüyoruz. Bu süreçte aile içi şiddetin ve işyeri şiddetinin birleştiğini de gördük. Bu bağlamda 190 sayılı ILO sözleşmesi önem taşıyor” diye konuştu.

ILO DİREKTÖRÜ ÖZCAN: UMARIM TÜRKİYE SÖZLEŞMEYİ KABUL EDER

ILO Türkiye Direktörü Özcan, “ILO’nun 190 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması burada çok büyük bir önem arz edecektir. İlk, uluslararası bir sözleşmeyle sahaya çıkmış olduk. Daha iyi bir çalışma alanı, ancak ve ancak şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasıyla olacaktır. Umarım Türkiye’de bu noktada ILO 190 sayılı sözleşmeyi kabul ederek çalışmalarına devam eder” dedi.

GÜLLÜ: 20 MART’TAN BU YANA YAKLAŞIK 250 KADIN KATLEDİLDİ

Canan Güllü ise “Türkiye’de en büyük sorunumuz çeşitli mekanizmaların etkin bir şekilde kullanılmamasıdır. 20 Mart’tan bu yana yaklaşık 250 kadın katledilmiştir. Bu konuyu hukuka götürmüş olsak da uzayan yargı süreçleri işleyişimizi engellemektedir. Burada toplum adına bizim yapmamız gereken, ‘Üzerimize düşenleri yapıyor muyuz’ diye sormak gerekir” diye konuştu.