“İhracatçıyı rahatlacak kur, 23-25 aralığında”

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı, “Yılın başından beri dolar kuru baskılanıyor. Şu an ihracatımızı rahatlatacak kur, 23-25 aralığı. Bu bütün sektörler için geçerli” dedi.

Dünya’da yer alan habere göre, Egeli hazır giyimciler, döviz kurlarınndan şikayetçi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, döviz kurlarının bir an önce ihracatçının arzuladığı, rekabet edebilecek seviyelere gelmesini istediklerini ifade etti. Sertbaş, “Kur enflasyon oranında gitseydi bu kadar rahatsız etmeyecekti” diye konuştu.

Sektörün önümüzdeki 6 ayı kaybettiğini vurgulayan Burak Sertbaş, ikinci 6 aydan daha umutlu olduklarını söyleyerek, döviz kurlarının ne yazık ki ihracatçıların istemediği bir durumda olduğunu dile getirdi.

“Enflasyon oranında gitseydi çok fazla rahatsız etmeyecekti”

Kur konusunun çok önemli olduğunun altını çizen Sertbaş, resesyon, savaş ve seçimin üste üste geldiğini, kurların bir an önce arzuladıkları, rekabet edebilecek seviyelere gelmesini istediklerini ifade etti. Kurun artmasının enflasyonun artması demek olduğunu belirten Sertbaş, “Ufak ufak enflasyon oranında gitseydi çok fazla rahatsız etmeyecekti. Bu kadar enflasyonun olduğu bir ortamda kur daha nasıl bu seviyelerde olabilir? Seçimin sonucu ne olursa olsun normal ekonomik koşullara dövizin bir nebze olsun ihracatçıyı rahatlatacak seviyeye geleceğini düşünüyoruz” dedi.

2022’nin, Avrupa’da yaşanan resesyon, enerji krizi, yanı başımızda devam eden Rusya Ukrayna savaşına ve parite kaybına rağmen çok kötü geçtiğini söyleyemeyeceklerini ifade eden Sertbaş, “Türkiye geneli hazır giyim ihracatımız geçen yıla göre dolar bazda yüzde 5 artarken, bu artış euro bazda yüzde 18 olarak gerçekleşti. Konjonktürel olarak yaşadığımız zorluklara rağmen EHKİB olarak geçen yıla göre aynı rakamları yakalamayı başardık” diye konuştu.

23-25 aralığında kur beklentisi

Çağlar Bağcı ise “Yılın başından beri dolar kuru baskılanıyor. Şu an ihracatımızı rahatlatacak kur, 23-25 aralığı. Bu bütün sektörler için geçerli” değerlendirmesini yaptı.