Holokost kurbanları anılıyor

Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasındaki soykırımında ölen 6 milyon Yahudiyi anma etkinlikleri başladı. Trump ve Guterres, antisemitizmle mücadele çağrısı yaptı.

Pazartesi sabahı Ä°srail’de Holokost kurbanları için 2 dakika boyunca sirenler çaldı. Ãœlke genelinde trafik durdu, Ä°srailliler iÅŸlerine ara verip soykırımda ölen 6 milyon Yahudi için saygı duruÅŸunda bulundu.

Ä°srail devlet ve hükümetinin temsilcileri, pazar akÅŸamı Kudüs’teki Yad Vashem Anıtı’nda düzenlenen törenle Holokost kurbanları ve Yahudi direniÅŸinin öncülerini anma etkinliklerinin açılışını yaptı. Törende Holokost’un benzersizliÄŸinin altını çizen Ä°srail Devlet BaÅŸkanı Reuven Rivlin gaz odalarının “insanlığa karşı deÄŸil, aksine sadece Yahudi halkını ortadan kaldırmaya yönelik kurulduÄŸunu” belirtti. Rivlin, Holokost tecrübesi ile Ä°srail’in her zaman kendisini tek başına savunacak güçte olması gerektiÄŸine vurgu yaptı. Diasporadaki Yahudilerin dayanışmasının önemine deÄŸinen Rivlin bununla birlikte Suriye’ye de atıfta bulunarak “uzaktaki ama özellikle de çitin diÄŸer yanındaki hiçbir vahÅŸete sessiz kalınmaması” gerektiÄŸini kaydetti.

Netanyahu: 4 milyon Yahudi kurtarılabilirdi

Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu ise II. Dünya Savaşı’ndaki büyük devletlerin eylemsizliÄŸini eleÅŸtirerek “Soykırım kurbanı yaklaşık 4 milyon Yahudi kurtarılabilirdi” dedi. Netanyahu, uluslararası toplumu II. Dünya Savaşı’nın ardından da ‘Kamboçya, Ruanda, Sudan ve ÅŸimdi de Suriye’deki soykırıma seyirci kalmakla’ suçladı. Ä°srail BaÅŸbakanı “ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın Ä°dlib’deki çocuklara yönelik katliama verdiÄŸi yürekli yanıtı ise umut verici” olarak nitelendirdi.

Törende, Nazilerin yaklaşık 6 milyon Yahudiyi öldürdüğü soykırımdan saÄŸ kurtulmayı baÅŸaran altı kiÅŸi Holokost kurbanlarını anmak için meÅŸaleler yaktı. Bu altı kiÅŸi arasında 86 yaşıdaki Max Privler de vardı. Privler, bir dizi Yahudi Naziler tarafından silaha dizilirken babasının onu vakitlice arkasındaki çukura itmesi sayesinde hayatta kalmayı baÅŸarmış ve daha sonra da Polonya’nın Krakow kentinin ve ve ÅŸehre yakın Auschwitz Toplama Kampı’nın kurtarılmasında etkili olmuÅŸtu.

Bugün Almanya ve Polonya’daki eski toplama kamplarında da Yahudi Soykırımı kurbanlarını anma etkinlikleri düzenleniyor. Törenler pazartesi akÅŸamına dek sürecek.

Ä°srail’de 2 dakika boyunca sirenler çaldı, trafiktekiler araçlarından inip saygı duruÅŸunda bulundu.

Trump ve Guterres’ten antisemitizmle mücadele çağrısı

ABD BaÅŸkanı Donald Trump ve BM Genel Sekreteri António Guterres de New York’ta Dünya Yahudi Kongresi’nin Genel Kurulu’nun açılışında antisemitizmle mücadele çaÄŸrısı yaptı. Bir video konferansı ile pazar günkü açılışa katılan Trump Holokost’u “insanlık  tarihinin en karanlık  dönemi” olarak nitelendirdi. Yahudi Soykırımı kurbanlarının anısına bugün antisemitizm ve Yahudilere yönelik tüm önyargıların yok edilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Trump, ABD’nin Ä°srail devletinin yanında olduÄŸunun altını çizdi.

BM Genel Sekreteri António Guterres de görevde olduÄŸu müddetçe antisemitizmle mücadelenin öncelikleri arasında olacağını vurguladı. Son dönemde Avrupa ve Kuzey Amerika’da antisemitizmin yükseliÅŸte olduÄŸunu kaydeden Guterres “Ä°srail’in var olma hakkının bulunmadığını iddia etmenin” de antisemitizmin modern bir biçimi olduÄŸunu kaydetti. Guterres OrtadoÄŸu’da iki devletli çözümü savunuyor.