Hamas, 24 İsrail askerini öldürdü

İsrail, bugün yaptığı açıklamada, Gazze’de 24 askerini kaybettiğini ve bunun 27 Ekim’de Filistin topraklarında kara harekâtının başlamasından bu yana tek bir günde verdiği en ağır askerî kayıp olduğunu duyurdu.

İsrail ordusu sözcüsü General Daniel Hagari’ye göre, dün 21’i “yedek asker” olmak üzere 24 asker öldü. Yedek askerlerin hepsi Gazze Şeridinin güneyinde bir tankı ve ordu tarafından yıkılmak üzere mayınlanmış bir binayı hedef alan bir “RPG”nin (omuzdan ateşlenen roket) patlaması sonucu öldürüldü.

General Daniel Hagari, televizyonda yayınlanan basın brifinginde, “Kuvvetler Gazze ile İsrail arasındaki sınıra 600 metre mesafedeki terörist binaları ve altyapıyı […] yok etmek için çalışıyordu” dedi.

General Hagari, “Saat 16.00 sularında teröristler tarafından kuvvetin güvenliğini sağlayan bir tanka RPG roketi atıldı. Aynı anda, bir patlama iki binayı havaya uçurdu ve kuvvetin çoğu hâlâ içeride ya da yakındayken bir anda çöktü” diye ekledi.

İsrail Başbakanı, bu “felâketin” ardından askeri bir soruşturma başlatıldığını duyurdu. Binyamin Netanyahu, savaşın başlamasından bu yana yaşanan “en zor günlerden birine” atıfta bulunarak, “Tüm dersleri çıkarmalı ve savaşçılarımızın hayatlarını korumak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” dedi.

İsrail bugün, Tel Aviv’in yerel Hamas liderlerinin saklandığına inandığı, bölgenin güneyindeki ana kasaba olan Han Yunus’u “kuşattığını” duyurdu. Kasaba, Hamas’ın Gazze merkezli lideri ve 7 Ekim saldırısının mimarı Yahya Sinouar’ın doğum yeri.

Hamas Sağlık Bakanlığı, pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistinli İslamcı hareket arasındaki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze Şeridinde çoğunluğu kadın, genç ve çocuk olmak üzere 25 bin 490 kişinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Son 24 saat içinde 195 kişinin öldürüldüğünü açıklayan Hamas, çatışmaların başlamasından bu yana 63 bin 354 kişinin de yaralandığını bildirdi. (Ajans Bizim)