Gülmen ve Özakça için tutuklama talebi

OlaÄŸanüstü Hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edildikleri iÅŸlerine geri dönmek için baÅŸlattıkları açlık grevinin 75. gününde evlerinin kapısı kırılarak gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, ifadelerinin alınması için yoÄŸun güvenlik önlemleri altında Ankara Adliyesi’ne götürüldü.

Gülmen ve Özakça’ya destek olmak için adliyeye giden kalabalık polis tarafından binadan çıkarıldı. Gülmen ile Özakça’nın ifade verdiÄŸi adliye koridoruna da basın mensuplarının girmemesi için polis özel önlem aldı.

“Gezi türü olayları mı baÅŸlatmak istiyorsunuz?” sorusu

Açlık grevinde bugün 76. güne ulaÅŸan Gülmen ve Özakça’ya savcılık ifadelerinde ne tür sorular yönetildiÄŸini avukat Selçuk KozaÄŸaçlı, Twitter hesabından paylaÅŸtı.

KozaÄŸaçlı’nın aktardığı bilgilere göre savcılıkta Gülmen’e yöneltilenler arasında “Masumane hak arayışı görünümündeki bu eylemlerin asıl amacı nedir? Ãœlkemiz genelinde eylem birlikteliÄŸi yaparak Gezi türü olaylar mı baÅŸlatmak istiyorsunuz? Ölüm orucu eylemi yapmanız konusunda size ne tür menfaatler sunulmaktadır?” soruları vardı.

Özakça’ya ise “Gitar çalıp ÅŸarkı söylediÄŸin bir video paylaşılmış, sen de beÄŸenmiÅŸsin paylaÅŸanların örgüt üyesi olabileceÄŸini düşündün mü?” diye soruldu. Özakça, savunmasında gitar çalıp, ÅŸarkı söyleyenin kendisi olduÄŸunu ve bunun suç olmadığını belirtti.

“Terör örgütünce ajitasyon”

Ä°fade alınma iÅŸlemi sırasında Gülmen ve Özakça’ya yöneltilen suçlar arasında “olası ölümler üzerinden terör örgütünce ajitasyon yapılabileceÄŸi”nin sayılması dikkat çekti.

Suçlar sıralanırken, “Åžahısların DHKP-C terör örgütünün açık alan yapılanmalarının desteÄŸi ile eylemlerine aralıksız devam ettikleri, belli bir adreste ev tuttukları, eyleme bu adreste ‘ölüm orucu direniÅŸ evi’ adı altında devam edilebileceÄŸi” vurgulandı.

Ayrıca “Eylemin, masum hak arama talebinden çıkarak terör örgütünün eleman devÅŸirme çalışmalarına dönüştüğü, eylemcilerin olası ölümler üzerinden terör örgütünce ajitasyon yapılabileceÄŸi” ifadesi kullanıldı.

Nuriye Gülmen’in Twitter hesabından yazdığı kimi mesajlar da suçlamalar arasına girdi. Gülmen’in 13 Mayıs’ta yazdığı “Sorumluların görmeyen gözlerine, duymayan kulaklarına ulaÅŸacak talebimiz. Ä°ÅŸte kapınızın önündeyiz” ifadeleri de suçlamalar arasında sayıldı.

Gözaltında eylem çağrısı

Gülmen ve Özakça’nın tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedilmelerinin ardından özellikle Ankara’da son günlerde artırılan yoÄŸun güvenlik önlemlerine yenileri eklendi. Gülmen ve Özakça’nın açlık grevlerini sürdürdüğü Ä°nsan Hakları Anıtı’nın çevresini önceki günden beri TOMA’lar ve bariyerlerle kapatan polis, güvenlik çemberini daha da geniÅŸletti.

Öte yandan BirleÅŸik Haziran Hareketi, “Nuriye ve Semih Yalnız DeÄŸildir” sloganıyla Ä°stanbul’da ve Ankara’da akÅŸam saatleri için eylem çaÄŸrısı yaptı. Nuriye Gülmen’in kızkardeÅŸi destekçilerle birlikte Yüksel Caddesi’nde polis ablukası içinde oturma eylemi baÅŸlattı.

Gülmen, savcılık kararının ardından yayınladığı video mesajında “Ellerinde tek delil olmamasına karşın bizi tutuklayabilirler ama direniÅŸ içerde de sürecek. Ä°yiyiz. Dünyadaki bütün cephaneleri de yığsanız, ezilmeyi reddetmiÅŸ bir insanın karşısına koyacak bir ÅŸey bulamazsınız” dedi. Özakça da “Bizim iÅŸimizi isteme hakkımızı elimizden alamazlar” mesajı verdi.