Guardian: “Türkiye referandum öncesi tek bir sese mahkûm”

Ä°stanbul’dan Kareem Åžahin imzalı haberde, HDP’li milletvekilleri, gazeteciler ve aktivistleri kapsayan gözaltı ve tutuklama dalgasıyla medya organlarının kapatılmasının ardından referandum üzerindeki tartışmalara sadece hükümet yanlısı medyanın yön verdiÄŸi ifade edildi.

Haberde alıntı yapılan bazı muhalifler, AKP yetkililerinin Anayasa değişikliği paketine karşı çıkmayı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), PKK ve Gülen yapılanması gibi gruplara destek vermekle bir tutarak kutuplaştırıcı bir söylem kullandıklarını söylediler.

“Tek bir ses duyuyorlar o da ‘evet”

Gazteye konuÅŸan CHP Ä°istanbul Milletvekili Barış YarkadaÅŸ, “Demokrasilerde insanlar istediklerini seçebilirler” derken, referandumda ‘hayır’ oyu kullanacağını belirtip, “Åžu anda vatandaÅŸların seçim hakkı gaspedilmiÅŸ durumda çünkü sadece tek bir ses duyuyorlar o da ‘evet'” diye konuÅŸtu.

Referandumun, CuhmurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸi için bir ‘güven oylaması’ olarak görüldüğünü yazan gazete, “EÄŸer deÄŸiÅŸiklik kabul edilirse CumhurbaÅŸkanı iki dönem daha aday olabilecek ve muhtemelen 63 yaşındaki ErdoÄŸan 2029’a kadar görevde kalacak” öngörüsünde bulundu.

“Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi güçlü bir Türkiye demek”

Haberde seçilme yaşının 18’e düşürülmesi ve milletvekili sayısının 600’e çıkarılması gibi Anayasa’da önerilen deÄŸiÅŸikliklere atıfta bulunuldu, ErdoÄŸan taraftarlarının bu deÄŸiÅŸikliklerin güçlü bir Türkiye getireceÄŸini, ülkenin koalisyon hükümetleri dönemlerindeki kaostan kurtulacağına inandıkları yazıldı.

“Tek adam rejiminin doÄŸacağı endiÅŸesi”

EleÅŸtirilerin ise yeni Anayasa ile ‘tek adam rejiminin’ doÄŸacağı endiÅŸeleri üzerine yoÄŸunlaÅŸtığı anlatıldı.

Haberde ayrıca, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eÅŸ baÅŸkanları Selahattin DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ ile baız milletvekillerinin hapiste olduÄŸu anımsatıldı. HDP Milletvekili Mithat Sancar’ın “ErdoÄŸan’a karşı iyi bir ‘Hayır’ kampanyası yürütebilecek tek lider Selahattin DemirtaÅŸ. DemirtaÅŸ’ın tutuklanması ErdoÄŸan’ın en güçlü rakibini devre dışı bırakması anlamına geliyor” yorumuna yer verildi.

Gazete, Türkiye’de gazetecilerin hapse atılmasına dair da ÅŸu ifadeleri kullandı.

“ÇoÄŸulculuk kavramı devre dışı bırakılıyor”

“CHP’ye göre 152 gazeteci hapiste. Bunlardan 11’i Cumhuriyet gazetesi çalışanı. Muhalefet görüşlerini dile getirmek için birkaç medya kuruluÅŸu kaldığını söylüyor. 15 Temmuz’daki darbe giriÅŸimi sonrası 170’ten fazla medya kuruluÅŸu kapatıldı. 2 bin 500’den fazla gazeteci iÅŸsiz kaldı”

Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen akademisyenlere de deÄŸinilen Guardian haberinde “Yaklaşık 5 bin akademisyen ihraç edildi. Darbe giriÅŸimi sonrası 125 bin kiÅŸi iÅŸten atılırken 40 bin kiÅŸi tutuklandı” denildi.

Haber YarkadaÅŸ’ın ÅŸu sözleriyle bitiyor: “ÇoÄŸulculuk kavramı devre dışı bırakılıyor. Türkiye, sadece tek bir sesin duyulduÄŸu bir konuma getirliyor”