Guardian: “En az 1900 Afgan, gözlerimizin önünde Ä°ran’dan Türkiye’ye giriÅŸ yaptı”

Ä°ngiliz Guardian gazetesi, Ä°ran üzerinden gelen 1,900 Afgan göçmenin Van üzerinden Türkiye’ye giriÅŸ yaptığına ÅŸahit olduklarını bildirdi.

Taliban’ın Afganistan’daki hızlı ilerleyiÅŸi sürerken oluÅŸan güç boÅŸluÄŸu ve istikrarsızlık Afganları hızla ülkelerini terk etmeye teÅŸvik ediyor.

Guardian’a göre, savaÅŸtan kaçan Afganlar, kendilerini Ä°stanbul’a götürmeleri için kaçakçılara büyük meblalar ödüyor.

“TÃœRK ASKERÄ° Ä°ZÄ°N VERDÄ°”

Guardian muhabiri, Afganistan’dan çıkışlarının 28. gününde, Van’ın Tatvan ilçesindeki bir otogarın yakınlarında, kendilerini Ä°stanbul’a götürecek olan kaçakçıyı bekleyen bir kadın ve beÅŸ çocuÄŸuyla konuÅŸtu. Ödeme peÅŸin yapılmış, ancak kaçakçı iki gündür ortalıkta yoktu.

Güvenlik gerekçesiyle ismi açıklanmayan kadın Guardian’a demecinde, “Kocam Gazne’de Taliban’la savaşırken öldü […] Artık orada ÅŸiddetli bir savaÅŸ var. DaÄŸ yolunu [Ä°ran] kullandık ve sınırda Türk askerleri tarafından durdurulduk ama gitmemize izin verdiler. Günlerce yürüdük… Çocuklarım hastalanıyor. Çok zor bir durum” dedi.

270 BÄ°N AFGAN EVLERÄ°NÄ° TERK ETTÄ°

Habere göre, “Daha fazla sayıda insan kara yoluyla Ä°ran’a ve ardından Türkiye’ye gidiyor: Guardian, bu hafta iki gece boyunca çoÄŸu Afgan olduÄŸu anlaşılan en az 1.900 kiÅŸinin Van vilayetine hareket ettiÄŸini gördü.”

“Afganistan, Ä°ran, Pakistan ve BangladeÅŸ’ten gelen mülteci ve göçmenler, yaklaşık 30 kiÅŸilik gruplara ayrılarak, karanlıkta hareket etmeden önce 800 metre uzaklıktaki Yukarıtulgalı köyünden, el feneri ile yolun sınır muhafızlarından arındırılmış olduÄŸuna dair bir iÅŸaret bekliyor.”

BM Mülteci Ajansı’na göre, Ocak ayından bu yana yaklaşık 270.000 Afgan çatışmalardan dolayı evlerini terk etti.