Faili meçhuller davasında ‘karar duruÅŸması’ öncesi mahkeme heyeti deÄŸiÅŸtirildi

1990’lı yıllarda iÅŸlenen ve faili meçhul bırakılan 18 cinayete iliÅŸkin Ankara’da görülen davada, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), süreci baÅŸa sarabilecek bir müdahale yaptı.

Aralarında eski İçiÅŸleri Bakanı Mehmet AÄŸar’ın da bulunduÄŸu 19 sanık hakkındaki dava karar aÅŸamasındaydı.

DW’den Alican UludaÄŸ’ın haberine göre 20 Eylül’de görülecek duruÅŸma öncesi HSK 1. Daire’nin 12 AÄŸustos’ta yayımladığı müstemir yetki kararnamesiyle mahkeme heyeti deÄŸiÅŸtirildi. Mahkeme BaÅŸkanı Mehmet TuÄŸrul Türksoy yaÅŸ haddinden emekli olduÄŸu için yerine zorunlu olarak Sevil Çalışkan Koçkuzu getirildi. Ancak HSK’nin mahkemenin diÄŸer üyelerini baÅŸka yerlere göndererek, yerlerine hâkimler Ahmet YumuÅŸak Hatice PiÅŸiren ve Bilge Alkan’ı ataması dikkat çekti.

‘DAVADA 250 KLASÖR BELGE VAR, BUGÃœNE KADAR 30 HAKÄ°M DEĞİŞTÄ°’

Aynı zamanda davanın müştekileri arasında yer alan ve babası Avukat Yusuf Ekinci’yi ‘faili meçhul’ cinayete kurban veren Avukat Sertaç Kamil Ekinci, davada sürekli hâkimlerin deÄŸiÅŸmesine alışık olduklarını söyledi. 2014’ten beri davada 30’a yakın hâkimin deÄŸiÅŸtiÄŸini belirten Ekinci, davanın karar aÅŸamasında olduÄŸunu, yeni heyetin eskisine göre farklı davranacağını düşünmediÄŸini ifade etti.

Avukat Ekinci, yeni heyetin 250 klasörlük dava dosyasını bir ayda incelemesinin mümkün olmadığını belirterek, hemen karar vermenin yanlış olacağını söyledi.

Önceki duruÅŸmada müşteki avukatları, Kıbrıs’taki Kutlu Adalı cinayetini Korkut Eken’in organize ettiÄŸini, Uzi marka silah verdiÄŸini söyleyen Sedat Peker’in kardeÅŸi Atilla Peker’in ifadesiyle yeniden açılan dosyanın istenmesini talep etmiÅŸti. Ancak eski heyet, bu talepleri reddetmiÅŸti.

Avukat Ekinci, özellikle Kutlu Adalı cinayeti dosyasını yeniden talep edeceklerini belirterek, ÅŸunları söyledi: “Biz tabii daha önce talep ettiÄŸimiz yerel mahkeme tarafından kabul edilmeyen delillerin toplanmasını bu heyetten de talep edeceÄŸiz. Ola ki bunların toplanmasını kabul etti, olumlu bir geliÅŸme olur. Çünkü UZÄ° marka silahlar, 1990’lı yıllarda sadece Özel Harekât Dairesi’nde kayıtlı oluyordu. BaÅŸka bir birimde Türkiye’de yoktu.”

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce arasında Mehmet AÄŸar, Korkut Eken, Ä°brahim Åžahin’in bulunduÄŸu 19 sanık hakkında “delil yetersizliÄŸi” gerekçesiyle beraat kararı vermiÅŸti. Ancak istinaf mahkemesi, kararı bozmuÅŸ, dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmiÅŸti. Yıl sonuna kadar davada bir karar çıkmazsa dava 2023’te zamanaşımı nedeniyle düşecek.