Eşber Yağmurdereli Yoğun Bakıma Kaldırıldı

Eşber Yağmurdereli, Türk edebiyatının ve insan hakları mücadelesinin önemli isimlerinden biridir. 1945 yılında Erzurum – Tortum’da doğan Yağmurdereli, 1955 yılında geçirdiği bir kaza sonucu görme yetisini kaybetti. Ancak bu engel onun hayallerini gerçekleştirmesine ve ülkesine katkıda bulunmasına engel olmadı.

1963’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giren Yağmurdereli, 12 Mart darbesiyle üniversiteden uzaklaştırıldı. Daha sonra hukuk fakültesini bitiren Yağmurdereli, Samsun’da avukatlık yapmaya başladı. 1978’de THKP-C’nin Acilciler grubu kurucusu ve lideri olduğu iddiasıyla tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1991’de şartlı tahliye edilen Yağmurdereli, 1997’de yeniden cezaevine konuldu. Kamuoyundaki tepkiler sonucunda 2001’de serbest bırakılan Yağmurdereli, insan hakları ve barış mücadelesinde önemli bir rol oynadı.

Yağmurdereli, bugün (16 Ağustos 2023) geçirdiği beyin kanaması nedeniyle İzmir’de yoğun bakıma alındı. Sanatçının durumunun ciddiyetini koruduğu ve bilincinin açık olduğu öğrenildi.

Sanatçının dostları ve sevenleri sosyal medyada geçmiş olsun dileklerini paylaştılar. Sanatçı Ferhat Tunç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sevgili dostumuz Eşber Yağmurdereli’nin geçirdiği beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda olduğunu üzülerek öğreniyorum. Ülkemizin son 30 yılık insan hak ve özgürlükler mücadelesinde hep birlikte olduk. Dileğim odur ki bu badireyi de atlatmış olsun ve yeniden birlikte olacağımız günler için yaşasın. Büyük geçmiş olsun sevgili dostum, yoldaşım” dedi.

Yağmurdereli’nin eserleri arasında Akrep, Pek Firaklı Bir Dağ Masalı, Yaralısın Türkiye gibi kitaplar bulunuyor. Sanatçının hayatını anlatan bir belgesel de yapılması planlanıyor.