EÄŸitim Sen: Ankara’da CEDES projesini protesto etti…

Ankara’da ‘ÇEDES Projesi’ne karşı çıkan eÄŸitimciler: Tarikat ve cemaatlerin eli okullarda

Ankara’da EÄŸitim-Sen üyeleri, Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda ‘manevi danışman’ adı altında imam ve vaiz görevlendirilmesine iliÅŸkin “Çevreme Duyarlıyım, DeÄŸerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) Projesi”ni protesto etti. EÄŸitim-Sen Genel BaÅŸkanı Nejla Kurul, projenin tarikat ve cemaatlerin okullara sızmasına zemin hazırladığını söyledi.

EÄŸitim-Sen Ankara 1 No’lu Åžube’nin çaÄŸrısıyla Kızılay Güvenpark’ta bir araya gelen eÄŸitimciler, “ÇEDES Projesi iptal edilsin”, “Tarikatların eli okullardan çekilsin”, “Laik eÄŸitim istiyoruz” sloganları attı. Eyleme CHP Ankara Milletvekili Gamze TaÅŸcıer’in yanı sıra, Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma DerneÄŸi (Öv-Der), Öğrenci Veli DerneÄŸi (Veli-Der), Yeni KuÅŸak Köy Enstitülüler DerneÄŸi, Halkevleri, Sosyal Haklar DerneÄŸi, Alevi BektaÅŸi Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür DerneÄŸi, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı BektaÅŸ Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından protesto edildi de destek verdi.

EÄŸitim-Sen Genel BaÅŸkanı Nejla Kurul, burada yaptığı konuÅŸmada, projenin MEB’in 2023 EÄŸitim Vizyonu’nun bir parçası olduÄŸunu belirterek, “Bu vizyonun içinde neler var? Okullarda imam ve vaiz görevlendirilmesi var. Okullarda cami gezileri var. Okullarda öğrencilerin dini inançlarına göre ayrıştırılması var. Okullarda öğrencilerin dini inançlarına göre yönlendirilmesi var. Okullarda öğrencilerin dini inançlarına göre deÄŸerlendirilmesi var” dedi.

Kurul, projenin adının ‘Çevreme Duyarlıyım, DeÄŸerlerime Sahip Çıkıyorum’ olmasının aldatıcı olduÄŸunu ifade ederek, “Bu projeyle hangi deÄŸerlere sahip çıkılıyor? Bu projeyle tarikat ve cemaatlerin deÄŸerlerine sahip çıkılıyor. Bu projeyle tarikat ve cemaatlerin okullara girmesine zemin hazırlanıyor. Bu projeyle tarikat ve cemaatlerin okullarda etkin olmasına olanak saÄŸlanıyor. Bu projeyle tarikat ve cemaatlerin okullarda öğrenciler üzerinde nüfuz kurmasına izin veriliyor” diye konuÅŸtu.

Kurul, projenin iptal edilmesini talep ederek, “MEB baÅŸta olmak üzere tüm bakanlıklarda tarikat ve cemaatlerin, onların uzantısı olan vakıf ve derneklerin ve onların arkasında da bulunan siyasi iktidarın elini okullardan çekmesini istiyoruz. Laik, bilimsel, demokratik eÄŸitimi savunmaya devam edeceÄŸiz” dedi.

Eylemde konuÅŸan EÄŸitim-Sen Ankara 1 No’lu Åžube BaÅŸkanı Ahmet Karagöz de projenin laik eÄŸitime aykırı olduÄŸunu vurgulayarak, “Bu projeyle öğrencilerimize dayatılan deÄŸerler ne? Bu projeyle öğrencilerimize dayatılan deÄŸerler AKP’nin deÄŸerleri. Bu projeyle öğrencilerimize dayatılan deÄŸerler tarikatların deÄŸerleri. Bu projeyle öğrencilerimize dayatılan deÄŸerler cemaatlerin deÄŸerleri” dedi.

Karagöz, projenin eÄŸitimin niteliÄŸini düşürdüğünü, öğrencileri dinselleÅŸtirdiÄŸini, öğrencileri birbirine düşman ettiÄŸini söyledi. Karagöz, “Biz eÄŸitimciler olarak bu projeye karşıyız. Biz eÄŸitimciler olarak laik eÄŸitimi savunuyoruz. Biz eÄŸitimciler olarak öğrencilerimizin geleceÄŸi için mücadele ediyoruz” dedi.

Eylem, “ÇEDES Projesi iptal edilsin” sloganıyla sona erdi.