Donetsk ve Luhansk’tan Çıkarılan Kömür Türkiye’ye Ä°hraç EdilmiÅŸ

Rusya gümrük verilerine göre, Ukrayna’nın Rusya tarafından ilhak edilen bölgelerinde üretilen en az 14.3 milyon dolarlık kömür bu yıl Türkiye’ye ihraç edildi. Bu yılın ÅŸubat ve temmuz ayları arasında ilhak edilen Donetsk ve Luhansk bölgelerinden yaklaşık 160 bin 400 ton kömür Türkiye’ye geldi. Gümrük verilerinde yer alan üç üretici, bu iki bölgeden Türkiye’ye kömür sevkiyatı yaptıklarını doÄŸruladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin aksine Türkiye, Rusya veya Ukrayna’nın işgal edilen bölgeleriyle ticareti kısıtlamadı. Washington, şirketleri Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını desteklememeleri veya yaptırımları delmesine yardım etmemeleri konusunda uyardı.

Moskova’nın işgalinden bu yana, NATO üyesi Türkiye, Kiev’in Rusya’yı püskürtme çabalarını destekleyen bir ülke olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü defalarca tanıdığını belirtti. Ankara, savaşan ülkeler arasında, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatına izin veren tahıl koridoru anlaşmasında kilit bir rol oynadı.

Reuters tarafından incelenen ticari veriler, şubat ve temmuz ayları arasında en az 10 üreticiden gelen kömürün Türkiye’ye gittiğini gösteriyor. Rakamlar, Türkiye’nin ilhak edilen bölgelerden en fazla ihracat yapılan ülke olduğunu ve bu dönemdeki sevkiyatların %95’inin Türkiye’ye gittiğini ortaya koyuyor.

Türkiye, kömürün büyük bir tüketici ve ithalatçısı olup elektrik üretimindeki payını artırarak küresel eğilimi tersine çevirdi. Resmi verilere göre, bu yılın ilk yarısında ithal kömürden 31.5 milyon megawatt saat (MWh) elektrik üretildi; bu da 2022’nin aynı dönemine göre %25’lik bir artış anlamına geliyor.

NHY/ euronews