Meclis’e Uyarı: “11. Yargı Paketi Deprem Suçlularına Af Kapısı Açmamalı”

6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden aileler, 11. Yargı Paketi’nin 27. maddesinin deprem sanıklarını fiilen cezadan kurtarabileceği uyarısıyla TBMM’de temaslarda bulundu; “Depremin affı olmaz” diyerek maddenin düzeltilmesini ya da geri çekilmesini istedi.

6 Şubat 2023 depremlerinde on binlerce insanı kaybeden aileler, 11. Yargı Paketi’nin 27. maddesinin deprem davalarını da kapsaması halinde sanıkların denetimli serbestlik ve infaz indirimleriyle cezaevinden erken çıkabileceğini belirterek Meclis’te harekete geçti. Adalet Peşinde Aileleri Platformu ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği temsilcileri, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel ile görüştü.

“53 bin ölümün sorumluları affedilmemeli”

Adalet Peşinde Aileleri Platformu Sözcüsü Döne Kaya, 27. maddenin mevcut haliyle “bütün deprem sanıklarını kapsadığını” vurgulayarak, “53 bin insanın ölümünden sorumlu olanların affedilmemesi gerektiğini söyledik. Ya madde düzeltilmeli ya da iptal edilmeli” dedi. Kaya, birçok milletvekilinin bu kaygıyı paylaştığını aktardı.

Kaya, düzenlemenin geri çekilmemesi halinde deprem sanıklarının kısa sürede serbest kalabileceğine dikkat çekerek, “Bu insanlar yeniden inşaat süreçlerine dönerse, bir sonraki ölüm başkasının kapısını çalacak” uyarısında bulundu.

Dikmen Kapısı’nda nöbet çağrısı

Depremde yakınlarını kaybeden aileler, 27. madde geri çekilene kadar TBMM Dikmen Kapısı’nda her gün basın açıklaması yapacaklarını ve Meclis önünde nöbete başlayacaklarını duyurdu. Kaya, “Bu sadece bizim değil, tüm toplumun meselesi. Deprem suçları bu ülkede affedilemez” diyerek yurttaşları dayanışmaya çağırdı.

“Depremin affı olmaz”

Grand İsias Otel’de 72 kişiyi kaybeden Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, düzenlemeye sert tepki gösterdi: “Biz deprem suçlularına af istemiyoruz. Depremin affı olmaz. Çocuklarımız toprak altında, suçlular bir yıl sonra aileleriyle hayatlarına devam edemez.” Karakaya, Kıbrıs halkı adına da adalet talep ettiklerini söyledi.

Karakaya, yaşananların “doğal afet” değil, ihmaller zinciri olduğunu vurgulayarak, “Yanlış yapılan binalar, usulsüzlük ve vicdansızlık yüzünden öldük” dedi.

Muhalefetten destek: ‘Olası kast’ vurgusu

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem davalarında sanıkların “olası kast”tan yargılanması gerektiğini belirterek, 27. maddenin bu ihtimali zayıflatabileceği uyarısında bulundu. Kara, tüm milletvekillerini ve yurttaşları Dikmen Kapısı’ndaki açıklamaya çağırdı.

Depremde anne ve babalarını kaybeden avukatlar Eren Can ve Selin Sümbültepe de “Unutmadık, unutmak mümkün değil. Sevdiklerimizi geri getiremezsiniz ama adaleti sağlamak zorundasınız” diyerek maddenin geri çekilmesini istedi.


  • NHY / Depremde yakınlarını kaybeden ailelerin TBMM’deki açıklamaları, Adalet Peşinde Aileleri Platformu, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın beyanları